Λίβανος: Την εκκένωση σχεδόν 30 χωριών ζήτησε ο ισραηλινός στρατός – Νέο «πλήγμα ακριβείας» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού


Σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρίσκεται από τα ξημερώματα η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, ωστόσο ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ Μοχάμαντ Αφίφ διέψευσε σήμερα ότι ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο έδαφος του Λιβάνου και προειδοποίησε πως τα πλήγματα που κατάφερε η οργάνωσή του μερικές ώρες νωρίτερα στο Τελ Αβίβ ήταν «μόνο η αρχή».


Σε γραπτή δήλωσή του προς το Reuters, ο Αφίφ δήλωσε πως η Χεζμπολάχ δεν έχει εμπλακεί σε «απ’ ευθείας χερσαίες συγκρούσεις» με ισραηλινά στρατεύματα, όμως θα ήταν έτοιμη να το πράξει.

«Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στο Λίβανο είναι ψευδείς», ανέφερε επίσης ο Αφίφ στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα. «Δεν υπήρξε άμεση σύγκρουση επί του εδάφους» με ισραηλινά στρατεύματα, πρόσθεσε.

Εξάλλου εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι καμιά ισραηλινή επιδρομή δεν έχει διαπιστωθεί «προς το παρόν» στο νότιο Λίβανο.

«Δεν υπάρχει ένδειξη χερσαίας επιδρομής προς το παρόν», διευκρίνισε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.


Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από κατοίκους να εκκενώσουν σχεδόν 30 οικισμούς στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα το μεσημέρι τους κατοίκους 27 οικισμών του νοτίου Λιβάνου να τους εκκενώσουν «αμέσως» και να κατευθυνθούν προς βορράν ώστε να μην παγιδευθούν στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

«Ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να σας κάνει κακό και για την ασφάλειά σας πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως από τα σπίτια σας. Όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη, σε εγκαταστάσεις και σε μέσα μάχης της Χεζμπολάχ βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο», έγραψε ο Αβιτσάι Αντράι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε μήνυμά του στα αραβικά που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, περίπου στις 16:45, ότι εξαπέλυσε ένα πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό.

Ο στρατός είπε ότι τώρα πλήττει στόχους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters ανέφεραν ένα ισραηλινό βομβαρδισμό στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στο νότιο Λίβανο εδώ και μήνες

Όπως έκανε ακόμα γνωστό, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 μικρές επιδρομές από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, καταστρέφοντας πολυάριθμες θέσεις της Χεζμπολάχ, σήραγγες και χιλιάδες όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από την οργάνωση για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα στις επιδρομές των τελευταίων μηνών έφτασαν αθόρυβα σε περίπου 1.000 θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ορισμένες από αυτές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το συνοριακό φράχτη, συμπεριλαμβανομένων τούνελ και καταφυγίων όπου η λιβανέζικη οργάνωση αποθήκευε όπλα. Οι IDF δήλωσαν ότι οι τοποθεσίες βρίσκονταν τόσο μέσα σε λιβανέζικα χωριά όσο και σε δασικές περιοχές.

Οι IDF δήλωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν την επίλεκτη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, επιτρέποντας στους Ισραηλινούς κομάντος να εισέλθουν στο Λίβανο σχεδόν χωρίς να εντοπιστούν. Δεν υπήρξαν άμεσες συγκρούσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ εν μέσω οποιασδήποτε από τις επιδρομές.

Το σχέδιο κατάκτησης της Γαλιλαίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 μαχητές της Ραντουάν και άλλοι 500 μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ -που εκπαιδεύτηκαν από τη Ραντουάν – περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι επιδρομές που πραγματοποιούσαν οι κομάντος του IDF, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών μάχης, μερικές φορές διαρκούσαν τρεις έως τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον στρατό. Συνολικά, είχαν διεξαχθεί επιχειρήσεις διάρκειας 200 νυχτών.

«Οι στρατιώτες μας εισήλθαν σε υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ, αποκάλυψαν κρυφές αποθήκες όπλων της και
κατέσχεσαν και κατέστρεψαν τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων, όπλων ιρανικής κατασκευής», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Τα ευρήματα και τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα», προσέθεσε.

Ο Χαγκάρι έδειξε βίντεο από τις κάμερες σώματος των στρατιωτών που όπως είπε ήταν σήραγγες της Χεζμπολάχ κάτω από τρία λιβανέζικα χωριά που βρίσκονται απέναντι από τα σύνορα με τρεις ισραηλινές πόλεις.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *