Ισπανία: Νίγηρας και Ουκρανία στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στο Τολέδο της Ισπανίας για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο πραξικόπημα στον Νίγηρα, αλλά και τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς την Ουκρανία.


Η αστάθεια στη δυτική και κεντρική Αφρική θα βρεθεί στο επίκεντρο της άτυπης αυτής συνόδου στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της χούντας στο Νίγηρα και των οργανισμών που τη στηρίζουν, έπειτα από τις πιέσεις που άσκησαν η Γαλλία και η Γερμανία και μετά την πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Χασούμι Μασούντου, υπουργός Εξωτερικών της ανατραπείσας κυβέρνησης του Νίγηρα, και ο Όμαρ Τουράι, πρόεδρος της επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), θα παραστούν στις συζητήσεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα ανοίγει μια νέα εποχή αστάθειας σε μια περιοχή που ήταν ήδη πολύ εύθραυστη και αυτό θα υπονομεύσει τη σταθερότητα της περιοχής», εκτίμησε χθες Τετάρτη ο Μπορέλ.

Περαιτέρω αβεβαιότητα στην πολιτική αστάθεια στην Αφρική προσέθεσε η χθεσινή ανακοίνωση του στρατού της Γκαμπόν ότι καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν τις δραματικές εξελίξεις στη Γκαμπόν.


Ο Μπορέλ επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ «προχωρά» τη διαδικασία για ένα νομικό πλαίσιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων στον Νίγηρα, κάτι που θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών.

Τόσο η ΕΕ όσο και η ECOWAS έχουν ήδη επιβάλει οικονομικά και πολιτικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον του Νίγηρα, όμως το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση να στοχοθετήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και οργανισμούς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ξεκαθάρισε χθες, στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του μπλοκ, ότι η ΕΕ σκοπεύει να ακολουθήσει τα βήματα της ECOWAS και να επιβάλει τις ίδιες κυρώσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας στον Νίγηρα.

Εξάλλου διπλωμάτες επεσήμαναν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν και την απάντησή τους στην περίπτωση που η ECOWAS ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα για να αποκαταστήσει την ανατραπείσα κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ θα στήριζε μια στρατιωτική επέμβαση ή πώς θα αντιδρούσε σε μια τέτοια, ο Μπορέλ απάντησε: «Αυτό επίσης θα συζητηθεί, αλλά φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, πώς, πότε, πού και με ποιον τρόπο θα γίνει. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκές επιταγές».

Στο μεταξύ, ενόψει και της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και της συνόδου της G20 στην Ινδία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ανησυχία προκαλεί στο Κίεβο και τους συμμάχους του το γεγονός ότι η Ινδία, που ασκεί αυτή την περιόδο την προεδρία της G20, δεν κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο.

Πέρυσι στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας το ζήτημα της Ουκρανίας βρισκόταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Ο Ζελένσκι έκανε παρέμβαση μέσω βιντεοσύνδεσης και παρουσίασε για πρώτη φορά εκεί το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *