Ισπανία: Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα και ζητά τη δημοσίευση των πρακτικών των εκλογικών τμημάτων


Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει, προς το παρόν, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, όπου η εκλογική αρχή κήρυξε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο με την απόρριψη της αντιπολίτευσης, η οποία δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, και την αμφισβήτηση πολλών χωρών στην περιοχή . Προς το παρόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες, ζήτησε «απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία» και να δημοσιοποιηθούν όλα τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων προκειμένου να επαληθεύονται τα αποτελέσματα πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια ακατέργαστα στοιχεία που έχουν δοθεί και υπάρχει διαίρεση απόψεων», αναγνώρισε.


Στη δήλωση του επισήμανε ακόμα ότι «οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν ειρηνικά και δημοκρατικά χθες και με μεγάλη πλειοψηφία».«Αυτό που θέλουμε είναι πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία ώστε να υπάρξει επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων». Πρόσθεσε επίσης ότι η Ισπανία δεν στηρίζει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο και “αυτό που θέλουμε είναι να θριαμβεύσει η ευημερία και η δημοκρατία των Βενεζουελανών, κάτι που εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα χθες με το να ψηφίσουν», υπερασπίστηκε ο Αλμπάρες, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η Ισπανία είναι σε επαφή με «τις κύριες χώρες της περιοχής» και επίσης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση της Ισπανίας υποψιάζεται ότι η εκλογική διαδικασία δεν έχει επαρκείς εγγυήσεις, ο Αλμπάρες επεσήμανε ότι «η αντιπολίτευση απαιτεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκλογικά αποτελέσματα» και η Ισπανία θα περιμένει την «τελική απόφαση» της εκλογικής αρχής και «τις αναφορές από τους διεθνείς παρατηρητές”.

Το Λαϊκό Κόμμα απαιτεί έλεγχο της διαδικασίας και παράδοση των πρακτικών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Alberto Núñez Feijóo, υποστήριξε ότι η Βενεζουέλα ψήφισε αυτή την Κυριακή «μαζικά υπέρ της ειρήνης υπέρ της μετάβασης στην ελευθερία». Ομοίως, προειδοποίησε ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε το καθεστώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ψήφισε ο λαός» και απαίτησε «έλεγχο της διαδικασίας, την παράδοση των εκλογικών αρχείων και την αποδοχή του αποτελέσματος».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *