ΗΠΑ: Ο τυφώνας Χέλεν «σφυροκοπά» τη Φλόριντα – Τρεις νεκροί, σοκαριστικές εικόνες


Τουλάχιστον 3 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν, ο οποίος πλήττει τη Φλόριντα από την Πέμπτη.


Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Χέλεν έφθασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην αμερικάνικη πολιτεία, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Χέλεν έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC.

Στη Φλόριντα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν μια πινακίδα έπεσε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε σε αυτοκινητόδρομο στη Τάμπα, δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Τζόρτζια όταν πιάστηκαν σε ανεμοστρόβιλο, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα.

Ο τυφώνας νωρίτερα ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, κι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.


Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν από χθες να εκκενώνουν τα παράλια της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Χέλεν.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Ρον ΝτεΣάντις, επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν σε όλες τις κομητείες και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά καθώς και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να οργανωθούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Δέκα κομητείες εξέδωσαν εντολές υποχρεωτικής, μερικής εκκένωσης ενώ δύο ζήτησαν από όλους τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν.

Ο Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι τουλάχιστον 12 νοσηλευτικά ιδρύματα, από νοσοκομεία μέχρι γηροκομεία, άρχισαν ήδη την εκκένωση και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Κοντά στην Τάμπα, έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές αυτοκινήτων ενώ στους κατοίκους μοιράζονται σάκοι με άμμο για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

«Έχουμε συνηθίσει», είπε η Λορέιν Μέιτζορ, μια 44χρονη εκπαιδευτικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλόριντα, αναφερόμενη στις καταιγίδες και τους τυφώνες που πλήττουν κάθε χρόνο την Πολιτεία. «Όμως τα τελευταία χρόνια οι τυφώνες έχουν γίνει πραγματικά βίαιοι», σχολίασε.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, η Χέλεν θα είναι ο πρώτος τόσο ισχυρός τυφώνας που θα πλήξει τις ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο. Η σεζόν των τυφώνων στον Ατλαντικό, που εκτείνεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ήταν σχετικά ήπια φέτος.

 

Το μάτι του τυφώνα ορατό και από το διάστημα

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φαίνεται το τεράστιο μάτι του τυφώνα πάνω από την Φλόριντα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *