Την απόφασή της να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τα τέλη του 2024. Στις επανεπενδύσεις θα μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα.
16:33Πεμ, 16 Δεκ 2021
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που έχουν αποκτηθεί μέσω PEPP θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2024. Προς το παρόν δεν βλέπουμε ανάγκη για περαιτέρω διατήρησή τους, αλλά ισχύει πάντα η ευελιξία, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, στην τελευταία ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
16:31Πεμ, 16 Δεκ 2021
Τα TLTROs έχουν προσφέρει πολύ φθηνή και άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες για να είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστούν.
16:24Πεμ, 16 Δεκ 2021
Κ. Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Η ενεργειακή κρίση ευθύνεται κατά 2/3 στην προς τα επάνω αναθεώρηση των προβλέψεων. Το υπόλοιπο έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια στις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
16:19Πεμ, 16 Δεκ 2021
Τι είναι το «μοντέλο Κύπρου» στη στήριξη των ομολόγων.
Αξίζει να θυμίσουμε πως στα τέλη Μαρτίου του 2016 τερματίστηκαν οι νέες αγορές κυπριακών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE της ΕΚΤ, καθώς η χώρα εξήλθε του μνημονίου. Οι αγορές ομολόγων επαναλήφθηκαν με μαζικούς ρυθμούς μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανακτήθηκε το χαμένο έδαφος, μετά την επιστροφή του κυπριακού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.
16:14Πεμ, 16 Δεκ 2021
Η απάντηση Λαγκάρντ στην ερώτηση για τα ελληνικά ομόλογα
«Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του APP αγοράζουμε μόνο κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο και και έχει βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγησή της δεν είναι στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε ειδική αναφορά στα ελληνικά ομόλογα» απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση , για το πώς ακριβώς θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα και εάν θα ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε και για τα κυπριακά ομόλογα το 2018.
Επανέλαβε δε την ανακοίνωση για την Ελλάδα που επισημαίνει ότι: «Σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς που θα συνδέεται με την πανδημιά, οι επαναπενδύσεις του PEPP θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν όσον αφορά την χρονική διάρκεια, τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ομόλογα, που εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο, πέρα και πάνω από τα όρια του roll over». Τόνισε ότι αυτό είναι πολύ ισχυρό σήμα.
16:03Πεμ, 16 Δεκ 2021
Οι αποφάσεις ελήφθησαν με ισχυρή πλειοψηφία
«Είχαμε πολύ πολύ ισχυρή πλειοψηφία στο Δ.Σ. που στήριξε το σύνολο των αποφάσεων. Υπήρξαν κάποια μέλη που δεν συμφωνούσαν με την μία ή την άλλη πτυχή των ανακοινώσεων και έτσι τάχθηκαν κατά. Ωστόσο η στήριξη ήταν ευρύτατη» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters η Κριστίν Λαγκάρντ. Επανέλαβε δε ότι η ευελιξία θα παραμείνει πάντα εργαλείο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
15:59Πεμ, 16 Δεκ 2021
«Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια μέσα στο 2022. Αυτό ισχύει ακόμη. Αλλά πρέπει πάντα να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ερώτηση για το εάν η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα φέρει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων.
15:55Πεμ, 16 Δεκ 2021
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως ο αντίκτυπός της στην οικονομία, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τονίζοντας ότι στις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι και το πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πιέσεις στην προσφορά ενέργειας.
15:53Πεμ, 16 Δεκ 2021
Γιατί θα συνεχιστούν οι επανεπενδύσεις του PEPP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024
«Συνοψίζοντας, η Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει παρά την προσωρινή επιβράδυνση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι τιμές ενέργειας θα κρατήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για το μεγαλύτερο διάστημα του 2022. Οι συνθήκες επιτρέπουν τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο, αλλά η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, για αυτό και θα συνεχιστούν οι επανεπενδύσεις ομολόγων του PEPP τουλάχιστον έως και τα τέλη του 2024» είπε ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αυτή την ώρα η πρόεδρος της ΕΚΤ δέχεται ερωτήσεις.
15:50Πεμ, 16 Δεκ 2021
Κ. Λαγκάρντ: Οι χορηγήσεις δανείων στα νοικοκυριά παραμένουν ισχυρές και οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε πολύ κατάσταση: Έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση, έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια και έχουν δει την κερδοφορία τους να επιστρέφει σε προ πανδημίας επιπεδα.
15:44Πεμ, 16 Δεκ 2021
O πληθωρισμός θα μείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο διάστημα του 2022. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκρηκτική άνοδο των τιμών ενέργειας.
15:43Πεμ, 16 Δεκ 2021
Πονοκέφαλοι για την οικονομία: Οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι ελλείψεις προσωπικού σε αρκετούς κλάδους. Αυτοί θα επιμείνουν για κάποιο διάστημα, αλλά θα υποχωρήσουν αισθητά μέσα στο 2022. Η ΕΚΤ βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,2% για την Ευρωζώνη το 2022.
15:42Πεμ, 16 Δεκ 2021
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατεβάζει ταχύτητα στα τέλη αυτού του έτους και αυτοί οι βραδύτεροι ρυθμοί θα συνεχιστούν και το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
15:39Πεμ, 16 Δεκ 2021
Έτσι θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα
«Σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς που θα συνδέεται με την πανδημιά, οι επαναπενδύσεις του PEPP θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν με ευελιξία όσον αφορά την χρονική διάρκεια, τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ομόλογα, που εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο, πέρα και πάνω από τα όρια του roll over προκειμένου να αποτραπούν πιέσεις στην ελληνική οικονομία όσο ακόμη θα ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας».
15:35Πεμ, 16 Δεκ 2021
Το μήνυμα της ΕΚΤ: Αντιμέτωποι με την πανδημία, πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία.
15:34Πεμ, 16 Δεκ 2021
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά θα υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
15:34Πεμ, 16 Δεκ 2021
Κρ. Λαγκάρντ: Η μετάλλαξη Όμικρον ανάγκασε κάποιες κυβερνήσεις να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Επίσης οι τιμές ενέργειας είναι στα ύψη και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιμένουν. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν κάποια πηγή ανησυχίας.
15:29Πεμ, 16 Δεκ 2021
Έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 35 δισ. ευρώ μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα.
15:18Πεμ, 16 Δεκ 2021
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.
15:17Πεμ, 16 Δεκ 2021
Πρόκειται για μια εξέλιξη – σημείο καμπής για την ΕΚΤ, αλλά και για την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας μέχρι σήμερα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει διαμορφωθεί κυρίως από την πολιτική κρίσης.
15:16Πεμ, 16 Δεκ 2021
Στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων θα βρουν στήριξη και τα ελληνικά ομόλογα.
15:16Πεμ, 16 Δεκ 2021
Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τα τέλη του 2024.
15:16Πεμ, 16 Δεκ 2021
Την απόφασή της να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.