Εκτός ελέγχου ο εμπορικός πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας. Το Πεκίνο έβαλε «φωτιά» στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. «Δεν φοβόμαστε» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε δημοσίως, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σαντσεθ, και κάλεσε σε «συστράτευση» την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον Αμερικανικό εκφοβισμό. Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τις δυσκολίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία με την Κίνα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πρώτο ετήσιο τσεκ απ της δεύτερης θητείας του υποβάθμισε την αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές τονίζοντας ότι η οικονομική στρατηγική που ακολουθεί θα αποδώσει. Όπως είπε «βγάζουμε πολλά χρήματα ως χώρα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα και τώρα βγάζουμε δισεκατομμύρια δολάρια[…] νομίζω ότι η αγορά ομολόγων βαίνει καλώς. Υπήρξαν κάποιες προσωρινές δυσκολίες, αλλά το έλυσα αυτό το πρόβλημα πολύ γρήγορα».
Για το δολάριο εκτίμησε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει τι κάνουμε, νομίζω ότι το δολάριο θα ανέβει πολύ».
Και ενώ η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας ανακοινώνει ότι τίθενται σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί αξίας 125% στα αμερικανικά προϊόντα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επαναλαμβάνει την πρόθεση Τραμπ για συμφωνία. «Ο Πρόεδρος, όπως είπα από το βήμα μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα είναι ευγενικός αν η Κίνα σκοπεύει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν η Κίνα συνεχίσει να κάνει αντίποινα, δεν είναι καλό για την Κίνα» τόνισε η Καρολάιν Λέβιτ.
CNN: Θέλει η Αμερική τους φίλους της πίσω;
Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, μετά από τρεις μήνες προσβολών, δασμών και απειλώντας ακόμη και με προσάρτηση ορισμένων από τους καλύτερους συμμάχους της, η κυβέρνηση Τραμπ χρειάζεται ξαφνικά κάποια βοήθεια. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα κλιμακώσει μια πλήρη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, την οποία δεν φαίνεται να ξέρει πώς να κερδίσει. Έτσι, η κυβέρνηση σπεύδει να βρει τρόπο να δημιουργήσει μοχλό πίεσης έναντι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει στον εκφοβισμό του Τραμπ» σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος επισημαίνεται «Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει. Θα έφερνε στην επιφάνεια τη δύναμη και την παγκόσμια ισχύ της Αμερικής και θα μπορούσε ίσως να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο για να ενεργήσει σύμφωνα με τις συνεχείς καταγγελίες των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τη βιομηχανική κατασκοπεία και άλλα ζητήματα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Αυτή η προσέγγιση θα ερχόταν σε σύγκρουση με το μάντρα του Τραμπ “πρώτα η Αμερική”.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επεσήμανε στο Fox Business αυτή την εβδομάδα ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, θα βρίσκονται σύντομα σε εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, όπως και το Βιετνάμ. “Όλοι έρχονται στο τραπέζι και ουσιαστικά η Κίνα είναι περικυκλωμένη”, είπε. Πρόσθεσε ότι ένα θέμα των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος: “Πώς θα κάνουμε την Κίνα να επαναφέρει την ισορροπία της; Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος εδώ”.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε την Παρασκευή γιατί οι Αμερικανοί σύμμαχοι θα την βοηθούσαν να αντιμετωπίσει την Κίνα, όταν ο Τραμπ αντιμετωπίζει φίλους και εχθρούς με τον ίδιο τρόπο. Η ίδια απάντησε: “Θα πρέπει να μιλήσετε με τους συμμάχους μας που μας προσεγγίζουν. Τα τηλέφωνα χτυπούν. Έχουν καταστήσει σαφές ότι χρειάζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χρειάζονται τις αγορές μας, χρειάζονται την καταναλωτική μας βάση”.
Αλλά όλα όσα έχει κάνει ο Τραμπ από τότε που επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν ομάδες δημοκρατιών με παρόμοιες ιδέες. Αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα, έβρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πάντα λέω ότι δημιουργήθηκε για να κάνει πραγματικά ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο», είπε.
Το άχτι του Τραμπ με το δυτικό ημισφαίριο είναι επίσης ένα ζήτημα, υπογραμμίζεται ακόμα στο άρθρο στο οποίο προστίθεται: «Μια ενωμένη βορειοαμερικανική εμπορική δύναμη θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανό προπύργιο κατά της Κίνας. Αλλά ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει να καταλάβει τον Καναδά και έχει στοχοποιήσει το Μεξικό με μερικούς από τους πιο σκληρούς δασμούς του. Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά έχει προειδοποιήσει ότι η παραδοσιακή σχέση της χώρας του με την Ουάσινγκτον έχει τελειώσει.
Παρόλα αυτά, η ιδέα της δημιουργίας ενός συμμαχικού μετώπου για την προσπάθεια τροποποίησης των εμπορικών πρακτικών της Κίνας είναι τόσο καλή ιδέα, που είναι απορίας άξιον γιατί κανείς δεν τη σκέφτηκε νωρίτερα. Το έκαναν. Και ο Τραμπ τo διέκοψε. Την πρώτη ημέρα της πρώτης θητείας του το 2017, ο Τραμπ αποσύρθηκε από την Trans-Pacific Partnership, μια ομάδα 12 χωρών που περιλάμβανε συμμάχους όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Ο πρόεδρος διέκοψε επίσης τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων που θα συνέδεε τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Τραμπ έχει αποξενώσει τόσο πολύ τους φίλους της Αμερικής που δεν θα δέχονται τα τηλεφωνήματά του.
“Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ένας απίστευτα αναξιόπιστος εταίρος για οποιονδήποτε στον κόσμο και δεν ξέρω πώς θα επιστρέψουμε στο να είμαστε αξιόπιστοι“, δήλωσε την Πέμπτη στο CNN ο Τζέισον Φέρμαν, ο οποίος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στην κυβέρνηση Ομπάμα».