Γερμανία – Έτοιμος για μεγάλες αλλαγές ο Φρ. Μερτς: «Απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της Ευρώπης και η ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ»

24 Φεβρουαρίου 2025, 11:55
Χρόνος ανάγνωσης 19 λεπτά

Το τελικό αποτέλεσμα για τις γερμανικές εκλογές φέρνει στην Βουλή πέντε μόνο κόμματα και ο αποκλεισμός της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) από τη Μπούντεσταγκ χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη ανάσα» για τον νικητή των εκλογών, Φρίντριχ Μερτς καθώς το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενισχύεται.


Με τη Χριστιανική Ένωση να κερδίζει τις εκλογές με 28,6%, χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεύτερη δύναμη να αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD με 20,8%, ποσοστό διπλάσιο από τις προηγούμενες εκλογές, και το υψηλότερο στην εντεκαετή ιστορία του, τα σενάρια είναι περιορισμένα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ‘Oλαφ Σολτς με 16,4%, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 1887. Ωστόσο η Χριστιανική Ένωση (CDU) μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνει 328 έδρες, που θεωρείται άνετη πλειοψηφία στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή.

Εκτός Βουλής μένουν και οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του. Από την είσοδο ή όχι των δύο αυτών μικρών κομμάτων, της Σάρα Βάγκενκνεχτ και του Κρίστιαν Λίντνερ, θα καθοριζόταν το εάν και με ποια κόμματα ο νικητής των εκλογών θα σχημάτιζε την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ‘Oλαφ Σολτς με 16,4%, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 1887.

Μέχρι το Πάσχα ή αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να έχει σχηματιστεί η καινούργια κυβέρνηση που όλοι εύχονται να μην έχει «το δομικό πρόβλημα που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση»: Με τον τρικομματικό συνασπισμό ο καγκελάριος Σολτς έπρεπε για οποιαδήποτε θέση να συμφωνήσει με Φιλελεύθερους και Πράσινους, που έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες.

Ωστόσο η ακροδεξιά (AfD) και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς εξασφάλισαν από κοινού το ένα τρίτο των εδρών στο νέο κοινοβούλιο. Και τα δύο κόμματα αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια Ουκρανία και θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στις αυξημένες εισφορές στην άμυνα, προειδοποιούν αναλυτές,

 

Μερτς: «Απόλυτη προτεραιότητά η ενίσχυση της Ευρώπης και η ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ

 

Με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παρομοίασε ο νικητής των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «απόλυτη προτεραιότητά του» είναι η ενίσχυση της Ευρώπης και η ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, σημείωσε ο νικητής των γερμανικών εκλογών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τις άμυνές της και δυνητικά να βρει -και μάλιστα εντός μηνών- αντικαταστάτη του ΝΑΤΟ. Αυτό αποκαλύπτει -όπως σχολιάζει το Politico- πόσο βαθιά έχει ταρακουνήσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ τα πολιτικά θεμέλια της Ευρώπης, που εξαρτάτο από τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν κάνει πράξη όσα είπε, μετά τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, ο «σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη» -όπως τον αποκάλεσαν τα γερμανικά ΜΜΕ μετά τη νίκη του- σκοπεύει να οδηγήσει τη Γηραιά Ήπειρο σε μια ριζικά νέα κατεύθυνση, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια της ίδιας και της Ουκρανίας.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω το συντομότερο δυνατόν την Ευρώπη, ώστε βήμα-βήμα να μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματικά την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο από τηλεοράσεως. Αλλά, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές πως οι Αμερικανοί, τουλάχιστον αυτή η μερίδα των Ρεπουμπλικανών, αυτή η κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό αδιαφορούν για την τύχη της Ευρώπης», δήλωσε ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας.

Ένθερμος υπέρμαχος των στενών διατλαντικών δεσμών όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Μερτς προχώρησε ακόμη παραπέρα, τονίζοντας, ενόψει και της συνόδου του ΝΑΤΟ σε λίγους μήνες, ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί μια νέα αμυντική δομή, προς αντικατάσταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Αναμένω με μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα οδεύσουμε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Αν θα μιλούμε ακόμη για το ΝΑΤΟ υπό την παρούσα του μορφή ή αν θα πρέπει να ιδρύσουμε ταχύτερα μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα», τόνισε.

Τα σχόλια του Μερτς ήταν η ισχυρότερη απάντηση στην πρόσφατη επίθεση του Τραμπ κατά της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πρότεινε ότι ήρθε η ώρα να διερευνηθεί η πιθανότητα πυρηνικής συνεργασίας της χώρας του με τη Γαλλία και τη Βρετανία, προς αντικατάσταση της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας που εγγυόταν την ευρωπαϊκή ασφάλεια από ρωσικές επιθέσεις, καθώς ο Τραμπ αποδομεί τους ιστορικούς διατλαντικούς δεσμούς τον πρώτο μήνα της νέας του θητείας, επιχειρώντας να ανοίξει νέα σελίδα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.

Επίθεση στον Μασκ

Χθες, Κυριακή, σε τηλεοπτική συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στη γερμανική κρατική τηλεόραση, ο Μερτς συνέκρινε μάλιστα τις πρόσφατες τακτικές της κυβέρνησης Τραμπ με εκείνες της Ρωσίας, εξαπολύοντας βέλη κατά του συμβούλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου, του Έλον Μασκ, για την υποστήριξή του προς το ακροδεξιό AfD.

«Δεν έχω απολύτως καμία ψευδαίσθηση για αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική. Κοιτάξτε μόνον τις πρόσφατες παρεμβάσεις του κ. Έλον Μασκ στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία – είναι ένα μοναδικό γεγονός. Οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές, δραστικές και τελικά εξοργιστικές από εκείνες που είδαμε από τη Μόσχα. Δεχόμαστε τέτοια μαζική πίεση από δύο πλευρές, που η απόλυτη προτεραιότητά του τώρα είναι η δημιουργία ενότητας στην Ευρώπη», τόνισε ο Μερτς.

Και μολονότι είπε πως έχει ακόμη κάποια «απομεινάρια» ελπίδας ότι το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν θα αποκόψουν πλήρως την Ουκρανία από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με αυτόν τον πόλεμο τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες. Η εντύπωσή μου των τελευταίων ημερών είναι ότι η Ρωσία και η Αμερική ενώνονται πάνω από τα κεφάλια της Ουκρανίας και ως εκ τούτου και της Ευρώπης», είπε ο Μερτς.

Και σημείωσε ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η συγκρότηση σταθερής κυβερνητικής συμμαχίας. «Όλοι στρέφουν το βλέμμα τους τώρα στη Γερμανία. Πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι Γερμανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από αυτό το περίπλοκο εκλογικό αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι, πραγματικά, η πρώτη μου προτεραιότητα εδώ», ξεκαθάρισε ο Μερτς.

 

Τα γερμανικά ΜΜΕ

Η πρόκληση του σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού κι ο θρίαμβος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στον απόηχο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών απασχολούν τον γερμανικό Τύπο με το Der Spiegel. να αποκαλεί τον Φρίντριχ Μερτς ως το σημαντικότερο άνθρωπο στην Ευρώπη», αλλά παράλληλα  καταλογίζει την ευθύνη για την άνοδο της AfD στην αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης:

«Ναι, ξεπέρασαν μια ενεργειακή κρίση και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως, με τους ατελείωτους καυγάδες τους, έδωσαν τροφή για σκέψη σε όλους εκείνους που ανέκαθεν πίστευαν ότι ο συμβιβασμός δεν οδηγεί πουθενά. Ενίσχυσαν τους αντιπάλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνοντας σε πολλούς ψηφοφόρους την εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι δυσλειτουργική, ειδικά σε δύσκολους καιρούς».

«Η Ανατολή βάφτηκε σκούρα μπλε», σχολίασε η Bild, παραπέμποντας στο χρώμα της AfD. Η 46χρονη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πολιτικός που ζει στην Ελβετία Άλις Βάιντελ οδήγησε το φιλικό προς τη Μόσχα AfD σε ένα αποτέλεσμα ρεκόρ αποσπώντας σθεναρή υποστήριξη βασικών συμμάχων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ιδιαίτερα του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ -, καθώς και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.


«Αδύναμη νίκη» του Φρίντριχ Μερτς βλέπει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σε «δύσκολη νέα αρχή» αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα για την CDU ήταν κατώτερο του αναμενόμενου. «Ο μελλοντικός καγκελάριος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε τεράστιες προκλήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα που χαρακτηρίζει «ιστορικές» τις χθεσινές εκλογές, «γιατί αφορούσαν υπαρξιακά ζητήματα, όπως τον πόλεμο και την ειρήνη στην Ευρώπη, τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο, το πώς μπορεί η χώρα να ξαναγίνει δυναμική, δημιουργική και ευημερούσα ώστε να διατηρήσει την ευημερία της και στο μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

«Ανάσα» στις αγορές μετά το «πάγωμα» των δασμών από τον Τραμπ 

Ανεβαίνουν οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος: Απάντηση της Κίνας στον Τραμπ με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα

Οι απειλές της Κίνας δεν έμειναν στα λόγια, αλλά μετουσιώνονται

Κλονίζονται οι αγορές μετά τους σαρωτικούς δασμούς

Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Ο Τραμπ μειώνει στο 10% για 90 ημέρες τους δασμούς για 75 χώρες – Αυξάνει όμως τους δασμούς στην Κίνα στο 125%

«Παγώνει» για 90 ημέρες τους δασμούς ο Τραμπ όπως ανακοίνωσε

Βρετανία: Το Λονδίνο θέλει να “επιταχύνει” την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών εν μέσω εμπορικού πολέμου

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να “επιταχύνει” την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών