Πολιτικές αναταράξεις στη Γαλλία προκαλεί η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν για υπόθεση υπεξαίρεσης κοινοτικών κονδυλίων, που μπορεί να της «κλείσει τον δρόμο» για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Εκτός από την στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων, η ηγέτης της ακροδεξιάς βρίσκεται αντιμέτωπη με φυλάκιση τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο σε κατ` οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από τους ακροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης, και το Κρεμλίνο.
Η Μαρίν Λεπέν έχει πολύ αμυδρές ελπίδες να αλλάξει τα δεδομένα και κυρίως αυτό που πονάει περισσότερο το κόμμα είναι το γεγονός της στέρησης του εκλέγεσθαι, όπως μεταφέρει από το Παρίσι η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, Θωμαΐς Παπαϊωάννου. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η πολιτική καριέρα της, όσον αφορά τη φιλοδοξία της για την προεδρική εκλογή.
Αυτή τη στιγμή, τα στελέχη του κόμματος της Λεπέν βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να την αντικαταστήσει, ποιος μπορεί να είναι ο καταλληλότερος. Ίσως ο Μπαρντελά, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews. Μάλιστα, η ίδια η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή ότι αυτός μπορεί να γίνει πρόεδρος.
Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι η ηγέτιδα τηγς ακροδεξιάς θα ασκήσει έφεση, γεγονός που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ σε συνέντευξή της σε δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού. Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, άρα θα «μπει φρένο» στην τετραετή φυλάκιση, στα δύο χρόνια με βραχιολάκι και στα 100.000€ πρόστιμο.
Η στέρηση του εκλέγεσθαι παραμένει, διότι ο δικαστής την επιβάλλει σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον εν λόγω νόμο τον είχε ψηφίσει και η Λεπέν και μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση, σε περίπτωση υπεξαίρεσης, να είναι δια βίου.
Tο μόνο που μπορεί να κάνει η Μαρίν Λεπέν είναι να ζητήσει από το Εφετείο να την εξαιρέσει από την άμεση ισχύ που επέβαλε το πρωτοδικείο. Η ελπίδα όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αμυδρή, διότι οι δικαστές εξήγησαν σχολαστικά την απόφασή τους με λεπτομερή αναφορά στον ισχύοντα νόμο.
Ο αντίκτυπος της καταδικαστικής απόφασης της Λεπέν
Ο αντίκτυπος αυτής της δικαστικής απόφασης στη Γαλλία είναι πραγματικά πολιτικός «σεισμός». Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν γι αυτό. Υπάρχουν αντιδράσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που καταδικάζουν μέχρι και και τους δικαστές. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένας «πολιτικός θάνατος», αναφέρουν. Για εκτέλεση της δημοκρατίας, μιλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.
Το χρονικό
Φανερά εκνευρισμένη η Μαρίν Λεπέν αποχωρεί από το δικαστήριο, πριν καν ακούσει τις λεπτομέρειες της καταδικαστικής απόφασης εναντίον της. Η ποινή της περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή και τα δύο με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αλλά και για πέντε χρόνια απαγόρευση του εκλέγεσθαι με άμεση ισχύ.
«Είστε ευγενικοί, να συμπεριφέρεστε και σωστά. Αφήστε με να προχωρήσω, παρακαλώ» είπε η Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους, καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.
Η Λεπέν, μαζί με ευρωβουλευτές και άλλους συνεργάτες του κόμματος κατηγορούνται για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2004 έως το 2016. Η βασική κατηγορία εστιάζει στο ότι το κόμμα έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα εργάζονταν στη Γαλλία για την Εθνική Συσπείρωση. Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν και ο πατέρας της Ζαν Μαρίν, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο.
«Δεν ήταν χρήματα από εδώ και από εκεί, ήταν ένα σύστημα που εφαρμοζόταν, ξεκίνησε από τον Ζαν Μαρίν Λεπεν και συνεχίστηκε με την Μαρίν Λεπέν για να συγκεντρώνονται τα χρήματα που παραχωρούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο Πάτρικ Μεζόνερ, δικηγόρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Η ίδια δήλωνε αθώα από την πρώτη στιγμή. Πριν από ένα χρόνο, είχε επιστρέψει 330.000 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο με το κόμμα της να αναφέρει πως αυτό δεν συνιστά παραδοχή ενοχής.
Ενώ ακόμη και ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση της απόφασης επέμενε πως δεν πιστεύει ότι η υπόθεση θα έχει τέτοια έκβαση. «Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο του κινήματός μας. Όμως δεν νομίζω ότι θα το φτάσουν τόσο μακριά».
Οι αντιδράσεις
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ουγγαρία, Ιταλία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καταδίκη της Λεπέν.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων».
«Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν τον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου TASS.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την υποστήριξή του στην Λεπέν, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας: «Je suis Marine!» (είμαι η Μαρίν!).
Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζεται από την κρίση των δικαστηρίων.
Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια άσχημη ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως τη Ρουμανία.
Αυτή εναντίον της Μαρίν Λεπέν είναι μια κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες, σε μια εποχή που οι πολεμικές παρορμήσεις της Φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν είναι τρομακτικές.
Δεν θα εκφοβηθούμε, δεν θα σταματήσουμε: Πρόσω ολοταχώς, φίλη μου!».
Ο Ολλανδός Γκερτ Βίλντερς μίλησε για σκληρή απόφαση και ανέφερε πως ευελπιστεί ότι η Λεπέν θα επιστρέψει στη διεκδίκηση της προεδρίας στη Γαλλία.