Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης εισέρχεται σε κρίση, όπως και η πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και με προεδρικό διάταγμα να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.
Με την ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος, προκειμένου να παρακάμψει την ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ ουσιαστικά έδωσε και το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις μομφής. Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο Τετάρτη και αναμένεται να υπερψηφιστεί. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο εύθραυστος συνασπισμός του θα είναι η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να αποχωρήσει με ψήφο δυσπιστίας από το 1962.
Η Γαλλία βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας και το μέλλον της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάντ την Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ θα καταρρεύσει αυτή την εβδομάδα έχουν πλήξει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία δέχεται πιέσεις λόγω του αυξανόμενου ελλείμματός της. «Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Αρμάντ στο France 2 TV, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη «να μην βυθίσουν την χώρα στην αβεβαιότητα» με μια ψήφο δυσπιστίας.
Μια κυβερνητική κατάρρευση θα αφήσει ένα κενό στην καρδιά της Ευρώπης, με τη Γερμανία να βρίσκεται επίσης σε προεκλογική περίοδο, εβδομάδες πριν o Ντόναλντ Τραμπ ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο.
Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ, ο οποίος επιδιώκει να συγκρατήσει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (62,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων), έχει επικριθεί από πολιτικούς τόσο της αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς.
Εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, ο Μπαρνιέ θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά ο Μακρόν θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί μόνο το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξουν νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει ειδική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να παρατείνει τα όρια και τις φορολογικές διατάξεις που εκκρεμούν από φέτος. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι τα μέτρα εξοικονόμησης που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ θα έπεφταν στο κενό.
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ότι οι ημέρες του Μισέλ Μπαρνιέ στο Μέγαρο Ματινιόν είναι μετρημένες.