Γαλλία: Πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά την εκλογική συντριβή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών, μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία προηγήθηκε μακράν του κόμματος της προεδρικής πλειοψηφίας.


“Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων “δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη”.

Μαρίν Λεπέν: Αυτή η νίκη μας θα γραφτεί στην Ιστορία

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς προχώρησε σε δηλώσεις, τονίζοντας ότι «αυτή η νίκη μας θα γραφτεί στην Ιστορία»

«Η ψήφος των Γάλλων σε εθνικό επίπεδο σ’ αυτή την δεύτερη ήττα του Εμανουέλ Μακρόν είναι δίχως προηγούμενο. Ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στο αίτημα του Μπαρντελά ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και έτσι οι Γάλλοι θα εκφραστούν σε λίγες βδομάδες ξανά στις κάλπες. Θα πρέπει να χαιρετίσω αυτή την απόφαση που γίνεται στο πλαίσιο της λογικής, στο πλαίσιο των θεσμών της γαλλικής Δημοκρατίας και είμαστε έτοιμοι μετά τις νομοθετικές εκλογές του 2022 που επέτρεψαν να έχουμε ένα νέο κίνημα ως την κύρια μορφή της αντιπολίτευσης, τώρα να είμαστε η νέα εναλλακτική της Γαλλίας» τόνισε η Μαρίν Λεπέν.


«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία, να μας εμπιστευτούν οι Γάλλοι ενόψει των νομοθετικών βουλευτικών εκλογών, είμαστε έτοιμοι εδώ για την επανόρθωση της χώρας, είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε των γαλλικών συμφερόντων, έτοιμοι να βάλουμε τέλος στην μαζική μετανάστευση, έτοιμοι να ασκήσουμε μία εξουσία υπέρ των Γάλλων. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την εκβιομηχάνιση της χώρας ξεκάθαρα.


Το μήνυμα των εκλογών συμπεριλαμβανομένης και της διάλυσης του κοινοβουλίου απευθύνεται και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Αυτή η μεγάλη νίκη αναγράφεται στο πλαίσιο της ιστορίας (…) κι επειδή είμαστε ένας λαός με συναισθήματα, βλέπουμε μία νέα μέρα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για όλα τα έθνη».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *