Ερντογάν: «Σόου της αντιπολίτευσης το κίνημα βίας για τον Ιμάμογλου – Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία»

24 Μαρτίου 2025, 18:00
Χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά

Με το κλίμα στην Τουρκία να παραμένει εκρηκτικό μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα (24/3) πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου γύρω από την έρευνα «διαφθοράς» στον Δήμο Κωνσταντινούπολης, ο ίδιος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν και χαρακτήρισε τη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες ως «κίνημα βίας».


Ο Ερντογάν κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να «προκαλεί» τους πολίτες και ισχυρίστηκε ότι «το σόου της αντιπολίτευσης θα τελειώσει τελικά και θα νιώσουν ντροπή για το κακό που έκαναν στη χώρα».


«Αποδοκιμάζουμε τις εικόνες από τα γεγονότα με επεισόδια και βία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί τους πολίτες σε εκδηλώσεις βίας κατά της αστυνομία μας με πέτρες, κανόνια και βόμβες μολότοφ».

Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP για καταστροφές περιουσιών, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και σημείωσε πως «…η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του κράτους, εκτός από τη διαχείριση των δήμων».

Ο Ερντογάν κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να «προκαλεί» τους πολίτες και ισχυρίστηκε ότι «η παράσταση της αντιπολίτευσης θα τελειώσει τελικά και θα νιώσουν ντροπή για το κακό που έκαναν στη χώρα».

Για την παρέμβαση της Κομισιόν, ο Ερντογάν απάντησε: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να προωθήσει τις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ένωση στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού.

Φυσικά, αυτή δεν είναι μια βούληση που η Τουρκία μπορεί να επιδείξει μόνη της. Είναι σημαντικό να έχουν την ίδια βούληση και οι συνομιλητές μας.

Παράλληλα, πιστεύω ότι η στρατηγική προσέγγιση που ακολουθεί με συνέπεια η Τουρκία θα καθοδηγήσει τις πολιτικές των Ευρωπαίων ομολόγων μας. Οι έντονες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία. Συνειδητοποιούν τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτά τα διαβάζουμε ως ελπιδοφόρες εξελίξεις για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ».

Για την στάση της Τουρκίας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Βρισκόμαστε στη σωστή θέση στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας. Δεν μας έχει κοροϊδέψει κανένας, ειδικά η αντιπολίτευση στη χώρα μας. Επιδείξαμε μια στάση που έδωσε εμπιστοσύνη και στις δύο χώρες. Έχουμε τονίσει σε κάθε πλατφόρμα ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι στην ειρήνη. Ευχόμαστε ο πόλεμος, που μπήκε στον 4ο χρόνο του, να τελειώσει με μια δίκαιη ειρήνη χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και καταστροφές. Βλέπουμε τη μερικώς θετική προσέγγιση της Ρωσίας στην προσφορά των ΗΠΑ για 30 ημέρες κατάπαυσης του πυρός ως ένα μέτριο αλλά πολύτιμο βήμα στην πορεία προς την ειρήνη».

Για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ: «Μοιράστηκα τις σκέψεις μας για αυτό το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Τραμπ, στην τηλεφωνική μας συνομιλία. Στην πολύ εγκάρδια συνάντησή μας, συζητήσαμε τον εμπορικό στόχο των 100 δισεκατομμυρίων και πολλά σημαντικά θέματα. Αξιολογήσαμε διεξοδικά τις τρέχουσες, κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες στην περιοχή μας, ειδικά τα λόμπι που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη συνεργασία των δύο συμμάχων χωρών, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το πετύχουμε για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής».

Μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να διατηρήσει τις δημοκρατικές αξίες

«Καμπανάκι» στην Τουρκία για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου σήμανε ο εκπρόσωπος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Γκιγιόμ Μερσιέ, λέγοντας πως ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές της αξίες.

«H σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και των διαδηλωτών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πρόσδεση της Τουρκίας στη μακρόχρονη δημοκρατική της παράδοση», δήλωσε σήμερα κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

«Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει τις δημοκρατικές της αξίες. Τα δικαιώματα των εκλεγμένων αξιωματούχων, καθώς και το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλώσεων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν και κατά πόσο η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί για την ΕΕ, «ομοϊδεάτη χώρα εταίρο», ο Γκιγιό Μερσιέ επανέλαβε τη δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία: «θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη, αλλά αυτό απαιτεί σαφή δέσμευση σε δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές» και παράλληλα «είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται αυτές τις θεμελιώδεις αρχές».

Σχετικά με την ενημέρωση που έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προς τους ηγέτες χωρών της «συμμαχίας των προθύμων» για την Ουκρανία, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τούρκος πρόεδρος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάολα Πίνο απάντησε ότι η Τουρκία αποτέλεσε μέρος αυτών των συζητήσεων πριν από τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα.


Ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να επανεξετάσει την πραγματοποίηση των δύο διαλόγων υψηλού επιπέδου τον επόμενο μήνα με την Τουρκία, ο Γκιγιό Μερσιέ απάντησε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες σε αυτό το στάδιο για πιθανή ακύρωση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση με την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ