Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιάνια Σινουάρ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προχωρήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετικά με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν, μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.


Ο Χαν αποκάλυψε επίσης ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Tο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρώτη φορά στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή βάζει τον Νετανιάχου στην “παρέα” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *