Το ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να σπάσει στην Ευρώπη καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προβλέπει ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες σε όλο τον πλανήτη.
«Το νέο κύμα καύσωνα «Χάρος» (κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο βαρκάρης που οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη) προκαλεί κόλαση στην Ευρώπη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνοντας ότι η αφόρητη ζέστη ευνοεί την πρόκληση πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε εξοχικές κατοικίες σε Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία και Τουρκία, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.
Τα σπίτια τους εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες σε Λα Πάλμα στην Ισπανία αλλά και στην Τουρκία, καθώς μαίνονται πυρκαγιές εν μέσω ακραίου κύματος καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στα Δαρδανέλια της Τουρκίας, πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν χτες το βράδυ.
Μάλιστα, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Βρετανούς που είναι σε διακοπές ή φεύγουν τις επόμενες ημέρες, ότι το «σοβαρό κύμα καύσωνα» του «Χάρου» θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ 49 βαθμών Κελσίου σε περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».
Στο καντόνι Valais, στην Ελβετία, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες εργάστηκαν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα για να σβήσουν τις φλόγες που απειλούν βίλες σε πολλά δημοφιλή ορεινά χωριά.
Στην Ελλάδα, όπου χθες ο υδράργυρος έδειξε 44 βαθμούς Κελσίου, ξεκίνησαν μαζικές εκκενώσεις μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Κουβαράς αναγκάζοντας εκατοντάδες παραθεριστές να απομακρυνθούν από την περιοχή, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.
Η πυρκαγιά, προσθέτει, εξαπλώθηκε νότια προς τα παραθαλάσσια θέρετρα Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα με τις αρχές να συνιστούν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός , που διατηρεί αρχείο των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων παγκοσμίως, εξετάζει ενδελεχώς όλα τα «ρεκόρ» που ανακοινώνονται όσον αφορά τη θερμοκρασία, την ξηρασία, τις βροχοπτώσεις, την ταχύτητα των ανέμων και τους κεραυνούς.
Το 2021, στη Σικελία ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 48,8 Βαθμούς Κελσίου- η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη- ενώ στην Αθήνα το 1977 είχε φθάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σικελία πήρε το θλιβερό ρεκόρ της μέγιστης θερμοκρασίας στην Ευρώπη από την Αθήνα, με τους 48 βαθμούς που είχαν καταγραφεί στις 10 Ιουλίου του 1977.
Ο μισός πλανήτης έχει πάρει φωτιά κυριολεκτικά με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεκάδες χώρες στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ και την Ασία βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίο καύσωνα αλλά και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, αναφέρει το CNN.
Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα ανά τον κόσμο, επιμηκύνοντας και οξύνοντας τις συνθήκες που ευνοούν τη εκδήλωση πυρκαγιών.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εάν σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά από πλευράς θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με τη μορφή πυρκαγιών από τον Καναδά έως την Ελλάδα και φονικών πλημμυρών στη Νότια Κορέα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους.
Η Ιταλία έχει θέσει 23 από τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα ενώ στη Γαλλία, οι δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η οι υψηλές υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή θα προκαλέσουν τον θάνατο «πολλών ανθρώπων », σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στη Ρώμη της Ιταλίας, που μετονομάστηκε σε «Κολασμένη Πόλη» από τον Τύπο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σήμερα τους 43 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.
Επιπλέον, 16 μεγάλες ιταλικές πόλεις τέθηκαν χθες σε «κόκκινο» συναγερμό για τον καύσωνα, όπως η Μπολόνια, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Κάλιαρι στη Σαρδηνία, το Παλέρμο και η Κατάνια στη Σικελία, με μετρήσεις υπό σκιά να αναμένονται γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι άνω των 40.
Στον ζωολογικό κήπο της Ρώμης, οι φύλακες ταΐζουν τα ζώα με κατεψυγμένα φρούτα για να τα δροσίσουν, ενώ στο Βατικανό, πλήθη προσκυνητών και τουριστών αντιμετωπίζουν το κύμα καύσωνα καθημερινά για να μπουν στα διάσημα μουσεία.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέφρασε φόβους για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».
Στην Ισπανία, περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους στο τουριστικό θέρετρο της Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά, εξαιτίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς φωτιάς.
Την ίδια ώρα, δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο Bloomberg δείχνουν ότι ο υδράργυρος στη Μαδρίτη σήμερα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην οροσειρά των Πυρηναίων, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 20 Βαθμούς Κελσίου χθες το βράδυ για πρώτη φορά στην ιστορία.
ΗΠΑ – Καναδάς
Τις κλιματικές αντοχές τους μετρούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες να περνούν το Σαββατοκύριακο τους σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που όμως, αναμένεται να επιμείνουν και αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η υψηλότερη πιστοποιημένη θερμοκρασία, 56,7°C, καταγράφηκε το 1913 στην αποκαλούμενη «Κοιλάδα του Θανάτου», στην Καλιφόρνια, όπου αυτές τις μέρες οι μετρήσεις ξεπερνούν σταθερά τους 54 βαθμούς.
Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία, 55 βαθμοί βαθμοί Κελσίου, χρονολογείται από το 1931, στην Τυνησία.
Στο Φίνιξ των ΗΠα, ο υδράργυρος δείχνει πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου επί 18 συνεχείς ημέρες, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το κύμα καύσωνα για μία ακόμα εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, στις ανατολικές ακτές οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες για ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Στον Καναδά, που από την αρχή του καλοκαιριού έχει πληγεί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, περισσότερες από 570 εστίες εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός ελέγχου .
Ασία
Πολλά μέρη της Ασίας έχουν πληγεί τόσο από καταιγίδες όσο και από καύσωνα των ώρα που η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δίνουν μάχη με την υπερβολική ζέστη.
Στην βορειοδυτική Κίνα, το θερμόμετρο έδειξε χθες 52,2 βαθμούς Κελσίου. Το Πεκίνο κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα του Ιουλίου εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,1 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα, περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας Ταλίμ πλήττει τη νότια Κίνα και ετοιμάζεται να φτάσει στο Βιετνάμ. Στη Νότια Κορέα, 41 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ εννέα ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι.
Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 60 άνθρωποι υπέστησαν θερμοπληξία καθώς «κόκκινες» προειδοποιήσεις εκδόθηκαν σε 32 από τους 47 νομούς της χώρας. Η Disneyland του Τόκιο και η DisneySea διέκοψαν χθες προσωρινά ορισμένες υπαίθριες εκδηλώσεις και σόου εξαιτίας του καύσωνα.
Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για θερμοπληξία, καθώς οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο – άγγιξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.