Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά στην κουζίνα. Εκτός από την υπέροχη γεύση που προσφέρει σε γλυκά, μπισκότα και αφεψήματα, η κανέλα είναι ένα «θαυματουργό» μπαχαρικό που μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να κόψεις την όρεξή σου και να βελτιώσεις την υγεία σου.
Ειδικότερα, η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει την ικανότητα να αποτρέπει την πλήρη αφομοίωση των σακχάρων στο έντερο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Επιπλέον, ενεργοποιεί τη διαδικασία καύσης του λίπους, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, ενώ μειώνει την επιθυμία για φαγητό.
Η κανέλα δεν είναι μόνο μία! Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες κανέλας που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη γεύση και την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη – μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντενδείξεις αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Κανέλα Κεϋλάνης
Η πιο ποιοτική και αξιόλογη ποικιλία, η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από τη Σρι Λάνκα και καλλιεργείται επίσης σε άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία. Διακρίνεται για το γλυκό και ευχάριστο άρωμά της, το οποίο την καθιστά ιδανική για γλυκίσματα. Επίσης, περιέχει ελάχιστη κουμαρίνη, γεγονός που την καθιστά ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση χωρίς ανησυχία για παρενέργειες. Αν θέλεις να εντάξεις την κανέλα στην καθημερινότητά σου, αυτή είναι η ιδανική επιλογή.
Κανέλα Cassia
Η κανέλα Cassia είναι η πιο διαδεδομένη και προέρχεται κυρίως από την Κίνα. Η γεύση της είναι πιο έντονη και πικάντικη, καθιστώντας την ιδανική για ροφήματα και αφεψήματα. Ωστόσο, η Cassia περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κουμαρίνης σε σχέση με την Κεϋλάνης – μέχρι και 63 φορές περισσότερη. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση της Cassia πρέπει να είναι περιορισμένη και σε μικρές ποσότητες, καθώς σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στο ήπαρ.
Οφέλη της κανέλας για την υγεία
Η κανέλα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες (A, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο και σελήνιο. Μερικά από τα κύρια οφέλη της κανέλας περιλαμβάνουν:
-Αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση
-Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ενίσχυση του ανοσοποιητικού
-Ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης
-Υποστήριξη της καύσης λίπους και του μεταβολισμού
-Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
-Μείωση της όρεξης και καλύτερος έλεγχος της πείνας
-Νευροπροστατευτική δράση και ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
