Μπορεί να το χρησιμοποιούμε καθημερινά για να καθαρίζουμε τα πιάτα μας, αλλά το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα υγρό, γεμάτο ψίχουλα περιβάλλον – ιδανικό για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια.
Η καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων Jennifer Quinlan υποστηρίζει, σύμφωνα με το BBC, ότι από άποψη υγιεινής, θα πρέπει ιδανικά να αντικαθιστάτε το σφουγγαράκι για τα πιάτα σε εβδομαδιαία βάση.
Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε… την παραμονή του στον νεροχύτη σας.
Δύο εύκολοι τρόποι να το κρατάτε καθαρό
Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για τον καθαρισμό του: Μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων ή μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό μέχρι να δείτε ατμό να βγαίνει.
Και με τους δύο αυτούς τρόπους θα εξολοθρεύσετε του περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το να βάζετε το σφουγγάρι σας στο πλυντήριο πιάτων ή το φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να μειώσει το βακτηριακό φορτίο και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από το να μουλιάσετε το σφουγγάρι σας σε χλωρίνη. Αυτό ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικά τα μικροβιακά στελέχη και τον καθαρισμό λιγότερο αποτελεσματικό.
Η τοποθέτηση ενός σφουγγαριού σε βραστό νερό και απολυμαντικό θα σκοτώσει επίσης τα περισσότερα βακτήρια, αν και ορισμένα μπορεί να επιβιώσουν.
Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να μην κρατάτε το σφουγγαράκι στο νεροχύτη, ώστε να μπορεί να στεγνώσει μακριά από βρωμιές, ενώ χρήσιμη θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά και μια βούρτσα.
«Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα καθόλου σφουγγάρια κουζίνας. Στην πραγματικότητα δεν μου φαίνεται λογικό να χρησιμοποιώ ένα τέτοιο αντικείμενο μέσα στο περιβάλλον της κουζίνας», τονίζει ο μικροβιολόγος Markus Egert. «Μια βούρτσα είναι πολύ καλύτερη, επειδή στεγνώνει πιο εύκολα, είναι πιο εύκολο να καθαριστεί και δεν συγκεντρώνει τόσα βακτήρια».