Πώς πρέπει να αποθηκεύεις τις ντομάτες στο ψυγείο – Η προειδοποίηση των ειδικών

18 Μαΐου 2025, 13:45
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Oι ντομάτες είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά που θα βρει κάποιος σε μια ελληνική κουζίνα, καθώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε αμέτρητες συνταγές: σαλάτες, σάλτσες, σούπες, κοκκινιστά και φυσικά τα γεμιστά τα οποία αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της πατρίδας μας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι ντομάτες είναι τόσο δημοφιλείς στη Μεσόγειο, οι περισσότεροι από εμάς τις αποθηκεύουμε λάθος, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη διάρκεια και να χαλάνε πιο γρήγορα.

Συνήθως, πολλοί αποθηκεύουν τις ντομάτες στο ψυγείο τους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κρατήσουν περισσότερο και θα συντηρηθούν καλύτερα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει η σελίδα του BBC, Goodfood, όπως οι μπανάνες ή τα αβοκάντο, έτσι και οι ντομάτες βγάζουν αιθυλένιο – μια φυσική ουσία που βοηθάει την ωρίμανση, μετατρέποντας το άμυλο σε ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ψύχος αλλά ζέστη για να ωριμάσουν οι ντομάτες χωρίς να χαλάσει η γεύση και η υφή τους.

«Εάν βάλεις τις ντομάτες στο ψυγείο, γρήγορα θα σταματήσουν να είναι ζουμερές και νόστιμες και θα έχουν μια στεγνή, παράξενη υφή που θυμίζει άμμο. Από την άλλη δεν πρέπει να εκτίθενται και σε υπερβολική ζέστη ή ηλιακό φως για να μη σκληρύνουν, επομένως δεν πρέπει να τις βάζετε ούτε στο ψυγείο ούτε στο μπαλκόνι, αλλά σε μια χάρτινη σακούλα ή ένα ντουλάπι. Φρόντισε είναι ένα σκιερό μέρος χωρίς υγρασία και οι ντομάτες να μην είναι κολλητά η μία με την άλλη, ώστε να μη μουχλιάσουν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εάν θέλεις να ωριμάσουν πιο γρήγορα, φρόντισε να αποθηκεύσεις μαζί με τις ντομάτες μια μπανάνα ή ένα μήλο. Τα φρούτα αυτά απελευθερώνουν αιθυλένιο και έτσι επιταχύνουν τη διαδικασία.

Το Goodfood λέει πως η πλήρης ωρίμανση από άγουρη κατάσταση μπορεί να πάρει 1-2 εβδομάδες, αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 18°C-25°C. Αν η κουζίνα σου είναι πιο κρύα, θα πάρει παραπάνω, οπότε θέλει υπομονή και έλεγχο κάθε λίγες μέρες. Και προσοχή: αν μία ντομάτα αρχίσει να σαπίζει, μπορεί να χαλάσει και τις υπόλοιπες.

Αν καλλιεργείς τις δικές σου ντομάτες, υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχεις: μην κόβεις τα φύλλα από το φυτό για να παίρνουν περισσότερο ήλιο οι καρποί. Ίσα-ίσα, τα φύλλα – ειδικά όσα είναι κοντά στις ντομάτες – βοηθούν στην ωρίμανση, γιατί με τη φωτοσύνθεση παράγονται τα σάκχαρα που χρειάζεται ο καρπός για να αναπτυχθεί.

Αν αφαιρέσεις τα φύλλα, όχι μόνο καθυστερείς την ωρίμανση, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να «αρπάξουν» οι ντομάτες από τον ήλιο και να βγάλουν χλωμές ή καμένες κηλίδες.


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Το μικρό φρούτο που «εξαφανίζει» τη φλεγμονή και αναστρέφει τη γήρανση

Μπορεί να είναι μικρά, όμως τα βατόμουρα κρύβουν μέσα τους

Aυτή η άσκηση με καρέκλα είναι ιδανική για την ενδυνάμωση των κοιλιακών

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται φυσικές αλλαγές που μπορεί

Πώς θα φορέσετε τις knee high μπότες – Τα στυλ που θα μεταμορφώσουν τις εμφανίσεις σας

Τoυς πρώτους μήνες της σεζόν λατρέψαμε τις μπαλαρίνες, τα μοκασίνια

Αυτό είναι το κορυφαίο hair trend που μπορείτε να υιοθετήσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ

Το half ponytail trend, δηλαδή όταν πιάνετε τα μισά μαλλιά

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να εξετάζει στο σώμα της

Οι γυναίκες είναι πιο εξοικειωμένες με το θέμα «πρόληψη», συγκριτικά