Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εγρήγορσης.
Ωστόσο, ο καφές μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για όσους προσέχουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους.
Tι έδειξε έρευνα
Σουηδοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα διτερπενίων στον καφέ που παρασκευάζεται από μια σειρά κοινών μηχανών καφέ και τεχνικών παρασκευής.
Οι μηχανές καφέ που βρίσκονται συνήθως σε χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο παρήγαγαν επίσης φλιτζάνια με σχετικά υψηλά επίπεδα διτερπενίου.
«Μελετήσαμε 14 μηχανές καφέ και μπορέσαμε να δούμε ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι πολύ υψηλότερα στον καφέ από αυτές τις μηχανές από ό,τι σε κανονικές καφετιέρες με φίλτρο σταγόνας», είπε ο David Iggman, κλινικός διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Αντίθετα, ο φιλτραρισμένος καφές, όπως ο καφές φίλτρου, περιέχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών και θεωρείται καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, οι μηχανές καφέ που χρησιμοποιούν υγρή εκχύλιση (όπως οι μηχανές για drip coffee ή οι γαλλικές πρέσες) αποδεικνύονται ως οι πιο ασφαλείς επιλογές, καθώς παράγουν καφέ με πολύ χαμηλά επίπεδα καφεστόλης και καχβεόλης. Αντίθετα, οι παραδοσιακές μηχανές καφέ που χρησιμοποιούν αλεσμένους κόκκους και περνούν το ζεστό νερό μέσα από φίλτρο αλουμινίου ή μέταλλο, μπορεί να παράγουν καφέ με υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών.
Επομένως, για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους, η καλύτερη επιλογή είναι ο καφές που περνάει μέσα από χάρτινο φίλτρο, ενώ οι καφέδες χωρίς φίλτρο ή με παραδοσιακή μέθοδο εκχύλισης πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.