Είτε φιλοξενείτε καλεσμένους, είτε απολαμβάνετε μια ήσυχη βραδιά με ένα ποτήρι κρασί και ένα βιβλίο, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο σνακ για να σας συντροφεύει. Όσον αφορά τους συνδυασμούς φαγητού και αλκοόλ, ίσως ο πιο δημοφιλής είναι ο συνδυασμός κρασιού και τυριού. Αν και αυτός είναι ένας κλασικός συνδυασμός, γνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να παραμείνετε υγιείς;
Η Vaniitha Jaiin, ιδρύτρια εταιρείας συμβούλων για κρασιά και αλκοολούχα ποτά, πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε ούτε στο φαγητό ούτε στο ποτό.
«Αν και ο οργανισμός επιλέγει να μεταβολίσει πρώτα το αλκοόλ σε σχέση με κάθε άλλη μακροθρεπτική ουσία, δεν μπορείτε να κατηγορείτε μόνο το αλκοόλ για την αύξηση βάρους ή τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς το αλκοόλ από μόνο του δεν μετατρέπει μαγικά το φαγητό σε λίπος. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν ότι τα τηγανητά φαγητά και οι τυρένιες πίτσες που καταναλώνουν μαζί με τα ποτά είναι αυτά που συμβάλλουν στα προβλήματα λίπους και υγείας», επισημαίνει.
Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε, σύμφωνα με την Jaiin, είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς επίσης τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και οξύτητα. Η ενυδάτωση και η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά, δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να μεταβολίσει το αλκοόλ, δηλώνει.
«Το να τρώτε μια απλή σαλάτα πριν βγείτε έξω είναι σαν να βγαίνετε με άδειο στομάχι. Φροντίστε να περιέχει κάποια μορφή πρωτεΐνης που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί, καθώς αυτό θα επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα σας», προτείνει.
Τα πέντε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να συνδυάζετε με αλκοόλ
Αλμυρά σνακ
Λόγω της κατανάλωσης αλμυρών σνακ, όπως πατατάκια, ποπ κορν, διάφορα αλμυρά κρακεράκια, είναι λογικό να αυξάνεται η δίψα σας, πράγμα που σημαίνει ότι, έστω και ασυνείδητα, πίνετε περισσότερο αλκοόλ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεδιψάσετε, οπότε είναι πολύ καλύτερο να ξεδιψάσετε αμέσως με νερό.
Ψωμί
Το ψωμί, όπως και η μπίρα, περιέχει μεγάλη ποσότητα μαγιάς, η οποία θεωρείται ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα. Την επόμενη φορά που θα πιείτε μπύρα, συνοδεύστε την με ξηρούς καρπούς, λαχανικά ή άπαχο κρέας.
Καφές και ενεργειακά ποτά
Τα ενεργειακά ποτά δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα του αλκοόλ, αλλά την αντίληψή σας για την ποσότητα που καταναλώνετε και τις μειωμένες ικανότητές σας. Αυτό οφείλεται στην διεγερτική δράση της καφεΐνης.
Σοκολάτες
Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας θεωρείται ευεργετική για την καρδιά και έχει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, αλλά όταν συνδυάζεται με αλκοόλ, το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ο εν λόγω συνδυασμός είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής για το εντερικό σας τοίχωμα, καθώς το κακάο στη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, στα οποία κατατάσσονται τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, περιέχουν πολλά οξέα, τα οποία δεν συνδυάζονται καλά με το αλκοόλ, επειδή προκαλούν καούρα.
Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα

