Νηστεία Σαρακοστής: Η υπερτροφή με φουλ πρωτεΐνη που θα «απογειώσει» τα γεύματά σας

13 Απριλίου 2025, 17:10
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Η σαρακοστιανή νηστεία συνεχίζεται ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας με αρκετούς να περιορίζουν ακόμη περισσότερο το διατροφολόγιο τους καθώς δεν είναι λίγοι όσοι νηστεύουν και το λάδι. Βέβαια όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της νηστείας πολλοί αναζητούν διατροφικές επιλογές να αναπληρώσουν την πρωτεΐνη που στερούνται από την αποχή από το κρέας. Μια από τις δημοφιλέστερες τροφές για αυτό το σκοπό που αξίζει να ενταχθεί στα πιάτα σας όχι μόνο της περιόδους νηστείας είναι η κινόα.


Πρόκειται για ένα σούπερ δημητριακό που το αγαπούν και το τρώνε όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και τα παιδιά. Η κινόα είναι γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα ενώ η γλυκιά της γεύση συμβάλλει στο να καταναλώνεται με ευχαρίστηση. Είναι μια υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Παράλληλα, είναι φτωχή σε σάκχαρα, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εύπεπτη και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα συστατικά που ονομάζονται αμινοξέα. Μάλιστα, 9 αμινοξέα θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τα παράξει και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Αν λοιπόν, ένα τρόφιμο περιέχει και τα 9 αυτά αμινοξέα χαρακτηρίζεται ως πλήρης πρωτεΐνη. Κατά κύριο λόγο στις τροφές φυτικής προέλευσης απουσιάζει η λυσίνη. Κι όμως αυτός ο κανόνας «σπάει» για την κινόα καθώς περιέχει επαρκείς ποσότητες από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα γεγονός που την κατατάσσει ως πηγή πρωτεΐνης ισοδύναμη μάλιστα με αυτήν του κρέατος.

Πρόκειται για ένα δημητριακό πασπαρτού που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια σειρά γευμάτων τόσο αλμυρών όσο και γλυκών οπότε μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της μέρας. Μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό μαζί με όσπρια για μια γευστική σαλάτα, μαγειρεμένη με φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι ένα θρεπτικό πρωινό, το αλεύρι της μπορεί να προστεθεί στις συνταγές για κρέπες, μπισκότα ή μάφιν ενώ αποτελεί και υποκατάστατο για το πλιγούρι. Χάρη στη λεπτή της γεύση μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές π.χ. γέμιση σε γεμιστά.

Κινόα: Το μυστικό πριν την μαγειρέψεις

Αν και η συσκευασμένη κινόα είναι επεξεργασμένη και αποφλοιωμένη καλό θα ήταν να την ξεπλύνουμε με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι έχει φύγει τελείως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα, εν αντιθέσει με το εσωτερικό που είναι γλυκό.


Για να μαγειρέψουμε την κινόα ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια κινόα και 4 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Βράζουμε για 15 – 18 λεπτά και είναι έτοιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

To ιαπωνικό ρόφημα αποτοξίνωσης με μπανάνα, δαφνόφυλλα και κανέλα

Μπανάνα, κανέλα και… αποτοξίνωση; Το ρόφημα που έγινε viral υπόσχεται

Η καστανή απόχρωση που επιλέγουν οι Γαλλίδες φέτος την άνοιξη

Όταν μιλάμε για ανεπιτήδευτο στυλ, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως

Η νέα απόχρωση ρουζ που χαρίζει φυσική λάμψη και φρεσκάδα

Το ρουζ είναι ο πρωταγωνιστής κάθε beauty look με κυρίαρχη

6+1 καταστάσεις στη ζωή που «φωνάζουν» ότι πρέπει να απομακρυνθείς

Η ζωή έχει έναν περίεργο τρόπο να μας δίνει σημάδια.

Οι 4+1 συνήθειες των ελκυστικών ανθρώπων

Oι άνθρωποι που μένουν αξέχαστοι είναι η ψυχή του party.