Από τα πολύ παλιά χρόνια ακόμη, το μύρτιλο είχε συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη που είχαν ως αποτέλεσμα την προαγωγή της μακροζωίας.
Το μύρτιλο (blueberry) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που δίνει τους γνωστούς σε όλους μας μπλε-μωβ καρπούς, οι οποίοι διαθέτουν υπέροχη γεύση και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως superfood, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.
Τα μύρτιλα ευδοκιμούν κυρίως σε όξινα εδάφη και προτιμούν τα δροσερά/ψυχρά μέρη, με τους καρπούς να κάνουν την εμφάνισή τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, ενώ για καλή μας τύχη μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά – φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα – όλον τον χρόνο!
Ποια είναι η διατροφική τους αξία
Τα μύρτιλα ή blueberries συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο θρεπτικά φρούτα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε διάφορα απαραίτητα συστατικά, αλλά σχετικά χαμηλά σε θερμίδες.
Διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, περιέχουν μέτρια ποσότητα απλών σακχάρων – συγκριτικά με τα περισσότερα κοινά φρούτα – και αμελητέα ποσότητα λιπαρών, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών (π.χ. βιταμίνες C, K), μετάλλων, ιχνοστοιχείων και, φυσικά, αντιοξειδωτικών.
1.Τα μύρτιλα είναι υγιής τροφή για την καρδιά
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα πιστοποίησης Heart Check Food, πρόγραμμα μέσα από το οποίο πραγματοποιείται έλεγχος τροφίμων που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, τα μύρτιλα πιστοποιήθηκαν ως καρπός ωφέλιμος για την καρδιά. Η ειδοποιός διαφορά του μύρτιλου από τα υπόλοιπα φρούτα, είναι πως με την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μυρτίλων η καρδιά ανταποκρίνεται καλύτερα.
2. Προλαμβάνουν τον καρκίνο
Τα μύρτιλα έχουν αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε ασθενείς με καρκίνο. Συστατικά όπως η πτεροστιλβένη και το ελλαγικό οξύ βοηθούν στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφής καρκίνου. Τα φλαβονοείδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυάνες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό μπλέ χρώμα τους δρουν αντιοξειδωτικά.
Βοηθούν ουσιαστικά στην εξουδετέρωση επιβλαβών υποπροϊόντων που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.
3. Θεωρούνται το φρούτο της νεότητας
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν τα μύρτιλα είναι υπεύθυνα για την αποτροπή της καταστροφής του DNA. Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα μύρτιλα αποτρέπουν τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, κηλίδες, καταρράκτη και απώλεια μαλλιών.
Σκεφτείτε ότι μία κούπα μύρτιλα αρκεί για να καλύψει το 24% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη C!
4. Βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών
Το μύρτιλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ. Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών. Το μύρτιλο αυξάνει την πυκνότητα των οστών, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη συντήρησή τους στο πέρασμα του χρόνου.
5. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη χοληστερόλη
Το μύρτιλο έχει επίσης την ιδιότητα να διαλύει την κακή χοληστερόλη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι το ιδανικό πρόσθετο στη διατροφή το οποίο βοηθά σε καρδιακές παθήσεις, ενώ ενδυναμώνει τους καρδιακούς μύες. Σύμφωνα με μελέτες η τακτική κατανάλωση μπλε μυρτίλων (150 γραμμάρια την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και πιθανώς να επιταχύνει τον μεταβολισμό, εξαιτίας κυρίως των υψηλών συγκεντρώσεων σε φυτικές ίνες.
6. Βοηθούν στον διαβήτη
Ο χυμός από μύρτιλο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επομένως, γίνεται απαραίτητο συστατικό στη διατροφή ενός διαβητικού, μιας και χαμηλώνει το σάκχαρο του αίματος στον οργανισμό. Τα μύρτιλα βοηθούν τόσο στον διαβήτη τύπου 1 όσο και 2.

