Η χοληστερίνη είναι μια ουσία η οποία ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Συμμετέχει σε πολλές βασικές λειτουργίες αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμένει σε υγιή επίπεδα, καθώς αν τα υπερβεί μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να την ελέγξετε είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.
Κύμινο, το μπαχαρικό που βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης και στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με το WebMD, το μπαχαρικό που βοηθά τους ανθρώπους να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους είναι το κύμινο.
Το κύμινο αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Ινδία και την Κίνα. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του κύμινο που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται αρχικά από την Ινδία.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το κύμινο ως καρύκευμα στα τρόφιμα και εξάγουν το λάδι του για αρώματα. Είναι επίσης ένα δημοφιλές φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική. Το κύμινο περιέχει πολλά οφέλη για την υγεία σε μερικούς μικροσκοπικούς σπόρους.
Οφέλη για την υγεία
Για γενιές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κύμινο για τη θεραπεία παθήσεων που κυμαίνονται από δυσπεψία και διάρροια έως πονοκεφάλους. Οι άνθρωποι στην Ινδία το έχουν χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσουν πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, παθήσεις των ματιών, ακόμη και λέπρα.
Τώρα, η επιστημονική έρευνα βρίσκει στοιχεία που υποστηρίζουν πολλές από αυτές τις παραδοσιακές χρήσεις.
-Έλεγχος χοληστερόλης
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κύμινο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Σε μια μελέτη, η σκόνη κύμινου διαλυμένη στο γιαούρτι βοήθησε στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ενώ αύξησε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.
-Αντιβακτηριδιακές επιδράσεις
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κύμινο μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα βακτήρια που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας και να σας αρρωστήσουν. Στο εργαστήριο, το κύμινο έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του E. coli – ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες ίσως εξηγούν γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά το κύμινο ως συντηρητικό.
-Πρόληψη καρκίνου
Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στο σώμα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Οι όγκοι είναι συλλογές αυτών των μη φυσιολογικών κυττάρων. Σε διάφορες μελέτες σε ζώα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σπόροι κύμινου μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη διαφορετικών ειδών όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από καρκίνους του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους.
-Διαχείριση διαβήτη
Το κύμινο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη να διαχειριστούν τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντιδιαβητικό φάρμακο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κύμινου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ουρίας στο αίμα – μια οργανική ένωση που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αποκρίνεται στην ινσουλίνη. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
-Βελτιώστε την πέψη
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κύμινο μπορεί να βοηθήσει σε διάφορους τύπους πεπτικών προβλημάτων. Σε μια μελέτη, το εκχύλισμα κύμινου ανακούφισε σημαντικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα και επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
Το κύμινο είναι από καιρό μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία για τη διάρροια και ορισμένες αρχικές μελέτες έχουν δείξει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη χρήση.
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα



