Επί χρόνια, το κόκκινο κρασί θεωρούνταν πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το λευκό, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη — ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Ενώ το λευκό κρασί ήταν παραδοσιακά γνωστό ως η πιο «φιλική προς τη δίαιτα» επιλογή, λόγω της χαμηλότερης θερμιδικής του περιεκτικότητας, το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά καλύτερο για την υγεία μας μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα η μεσογειακή διατροφή προτείνει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο (περίπου ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες).
Τι έδειξε νέα μελέτη
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients αμφισβητεί αυτή τη διαδεδομένη πεποίθηση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 42 μελέτες παρατήρησης με σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες και «δεν βρήκαν διαφορές στη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου ή λευκού κρασιού και του συνολικού κινδύνου καρκίνου», καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό.
Αυτή η έρευνα προστίθεται σε μια μακρά σειρά μελετών που εξετάζουν τα πιθανά οφέλη του κόκκινου κρασιού. Στο παρελθόν, έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία του εντέρου, πιο νεανική επιδερμίδα και ακόμη και αυξημένη γονιμότητα.
Ωστόσο, ενώ παλιότερα οι μελέτες έδειχναν το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιακή υγεία, ο ισχυρισμός αυτός έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενος — με πολλούς ειδικούς να αλλάζουν στάση τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες πίσω από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προηγούμενοι ερευνητές είχαν ερμηνεύσει λάθος τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος της κατανάλωσης αλκοόλ.