Η τέλεια πίτα χωρίς φύλλο – Συνταγή για την πιο απλή και πεντανόστιμη μπατζίνα

26 Νοεμβρίου 2025, 16:50
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Αν αγαπάτε τις πίτες αλλά θέλετε κάτι εύκολο, γρήγορο και απίστευτα νόστιμο, τότε η μπατζίνα είναι η ιδανική επιλογή. Πρόκειται για μια παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται με κολοκύθια, αλεύρι και λίγα ακόμη απλά υλικά. Κάθε μπουκιά είναι ζουμερή, γλυκιά από τα κολοκύθια και ταυτόχρονα ελαφριά – μια πίτα που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Παρακάτω θα βρείτε μια δοκιμασμένη, εύκολη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε ακόμη κι αν δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία στη μαγειρική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ταψί, λίγα βασικά υλικά και όρεξη για μυρωδιές… σπιτικές!

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 5–6 μεσαία κολοκύθια, τριμμένα
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 γιαούρτι (200–220 γρ.)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Άνηθο ή δυόσμο (προαιρετικά)

Πώς γίνεται η μπατζίνα βήμα-βήμα

Αφού τρίψετε τα κολοκύθια, στύψτε τα πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά, αλλιώς η πίτα θα γίνει νερουλή. Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, το γιαούρτι, τα αυγά και το μισό από το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το αλεύρι, την τριμμένη φέτα και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, προσθέστε άνηθο ή δυόσμο, καθώς δίνουν στη μπατζίνα μια ξεχωριστή νότα. Ρίχνετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί, το απλώνετε να γίνει μια λεπτή στρώση και περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.

Ψήνετε στους 180°C για περίπου 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.

Γιατί θα την αγαπήσετε

Η μπατζίνα είναι η πίτα που… δεν σε παιδεύει. Χωρίς φύλλο, χωρίς μίξερ, χωρίς τεχνικές. Είναι ιδανική για πρωινό, για σνακ, για ταπεράκι στη δουλειά, ακόμη και για ελαφρύ βραδινό. Επιπλέον, είναι ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσετε κολοκύθια που έχετε στο ψυγείο.

Η γεύση της είναι πλούσια αλλά όχι βαριά, ενώ η φέτα δίνει το χαρακτηριστικό αλμυρό «κάτι» που ολοκληρώνει τη συνταγή.

 

 

Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Aυτά τα βότανα προάγουν τη χαλάρωση, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τον ύπνο σας

Η απαιτητική καθημερινότητα αναμφίβολα συνοδεύεται από άγχος. Όλο και περισσότεροι

Δέκα ταινίες που θα σας βάλουν αμέσως σε Christmas mood

Έφτασαν κιόλας Χριστούγεννα και εσείς ούτε που το καταλάβατε. Υποχρεώσεις,

Βγαίνετε με διαζευγμένο άντρα; Οι άβολες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

Σε μια εποχή που το διαζύγιο έχει πάψει να αποτελεί

DIY: Φτιάξε μόνη σου lip scrub για ξηρά χείλη με τέσσερα υλικά που έχεις στην κουζίνα

Αν τα χείλη σου «σκάνε» συχνά, ειδικά τους χειμερινούς μήνες,

Cinnamon rolls με μόλις 95 θερμίδες το ένα – Νόστιμα, αφράτα και έτοιμα σε λίγα λεπτά

Αν αγαπάμε τα γλυκά, αλλά θέλουμε να προσέχουμε τη διατροφή