Γιατί δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών

20 Απριλίου 2025, 13:25
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Όταν ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα ή καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι, λίγοι από εμάς σκεφτόμαστε ότι πετάμε στα σκουπίδια κάτι βρώσιμο – και μάλιστα θρεπτικό. Ωστόσο, η φλούδα της μπανάνας αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του βάρους του φρούτου και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως και πολλές άλλες φλούδες που θεωρούμε «σκουπίδια».

Σε έναν κόσμο που πετάει το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων –δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως– η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφής δεν είναι απλώς μια πράξη εξοικονόμησης, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αποσύνθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μεθανίου – ενός αερίου 80 φορές ισχυρότερου από το CO₂ σε ορίζοντα 20 ετών.

Αντί να τα πετάς, αξιοποίησέ τα:

1. Πορτοκάλι: Μαρμελάδα & Καραμελωμένες Φλούδες

Η φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να γίνει απολαυστική μαρμελάδα με λίγα μόνο υλικά ή να καραμελωθεί για ένα γλυκό, αρωματικό σνακ. Ακόμη και το σιρόπι από τις καραμελωμένες φλούδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλ.

2. Ανανάς: Tepache – Μεξικανικό Ποτό με Φλούδα

Το Tepache, ένα παραδοσιακό ζυμωμένο ποτό, αξιοποιεί πλήρως τον ανανά – από τη φλούδα ως τον πυρήνα – και μετατρέπεται σε ένα φυσικό, ελαφρώς αλκοολούχο ρόφημα γεμάτο προβιοτικά.

3. Τζίντζερ: Βρασμένο, Ξηρό ή σε Ζωμό

Η φλούδα του τζίντζερ περιέχει φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να βράσει για ζωμό, να ψηθεί και να γίνει σκόνη ή να προστεθεί απευθείας σε φαγητά και ροφήματα.

4. Κολοκύθα: Πατατάκια από Φλούδα και Σπόρους

Αντί να πετάς τη σκληρή φλούδα και τους σπόρους της κολοκύθας, ψήσ’ τα με μπαχαρικά και λάδι για ένα τραγανό και υγιεινό σνακ. Εναλλακτικά, πρόσθεσέ τα σε σπιτικό ζωμό λαχανικών.

5. Κρεμμύδι: Από Σκόνη έως Φυσική Βαφή

Η φλούδα του κρεμμυδιού μπορεί να αποξηρανθεί και να μετατραπεί σε σκόνη ή να χρησιμοποιηθεί ως φυσική βαφή για υφάσματα. Περιέχει φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Εxtra tip: Και μην ξεχνάς ότι με τη φλούδα του αγγουριού μπορείς να κάνεις απολέπιση καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου.


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Στρατηγικές επιβίωσης σε έναν γάμο που περνά κρίση – Τι να κάνετε εάν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα φύγετε

Η συζυγική δυσαρέσκεια δεν οδηγεί πάντα σε χωρισμό. Για αρκετούς

Η μίνι φούστα ξανασυναντά τις μπότες – Πώς θα πετύχετε τον πιο θηλυκό συνδυασμό του χειμώνα

Ο συνδυασμός μίνι φούστα και ψηλές μπότες αποτελεί ένα από

Τα «σωτήρια» tips για να πετύχετε ένα μακιγιάζ που κρύβει την κούραση και «φωτίζει» το βλέμμα

Με μερικές απλές κινήσεις και τα σωστά προϊόντα μακιγιάζ, μπορείς

Αυτές είναι οι πιο απλές ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά – Γρήγορα και εύκολα στο σπίτι

Καθώς μεγαλώνουμε, η διατήρηση μιας επίπεδης και δυνατής κοιλιάς γίνεται

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Πόσο καιρό μπορείτε να το κρατήσετε

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν