Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τις φλούδες πορτοκαλιού – Τα οφέλη για την υγεία μας

5 Απριλίου 2025, 14:21
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Το πορτοκάλι είναι ένα δημοφιλές φρούτο. Μόλις καταναλώσουμε το εσωτερικό του, πετάμε την φλούδα. Αν όμως γνωρίζαμε τα θεαματικά οφέλη στην υγεία που προσφέρει η φλούδα πορτοκαλιού, η θέση της δεν θα ήταν στον κάδο απορριμμάτων.


Αν ψάχνετε τρόπους να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, η λύση είναι μπροστά στα μάτια σας. Η οικογενειακή νοσοκόμα, Eva García, μοιράστηκε στο πρόγραμμα Salud al Día του Canal Sur ότι οι φλούδες πορτοκαλιού προσφέρουν πολλά, ελάχιστα γνωστά οφέλη στην υγεία.

Συχνά η φλούδα του πορτοκαλιού πετιέται αν και έχει εκπληκτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν τα οστά και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό το μέρος του φρούτου είναι στην πραγματικότητα μια ισχυρή υπερτροφή που υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, των οστών και της καρδιάς, σύμφωνα με το abc.es.

Τα οφέλη

Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή παγκοσμίως. Είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της φλούδας πορτοκαλιού είναι η ικανότητά της να βοηθά στη ρύθμιση του πεπτικού pH.

Σύμφωνα με την García, οι αλκαλικές ενώσεις της φλούδας πορτοκαλιού μπορούν να εξουδετερώσουν την οξύτητα του στομάχου όταν καταναλώνονται ως έγχυμα, προσφέροντας ανακούφιση από καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση και η γαστρίτιδα. Επιπλέον, η φλούδα πορτοκαλιού είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των οστών και των δοντιών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος της φλούδας πορτοκαλιού είναι η επίδρασή της στις πέτρες στα νεφρά. Μελέτες δείχνουν ότι η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υπερβολικής συσσώρευσης οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά. Υποστηρίζει επίσης την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη διαχείριση της χοληστερόλης. Τα φλαβονοειδή και οι φυτικές ίνες της συμβάλλουν στην εξάλειψη της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς θα προσθέσετε τη φλούδα πορτοκαλιού στη διατροφή σας

Αν και η φλούδα πορτοκαλιού σπάνια καταναλώνεται μόνη της λόγω της πικρής γεύσης και της σκληρής υφής της, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την εντάξετε στη διατροφή σας.


Μια προσέγγιση είναι να προετοιμάσετε ένα έγχυμα βράζοντας μερικές λωρίδες σε νερό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην πέψη και στην ανακούφιση της οξύτητας του στομάχου.

Το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού αν προστεθεί σε επιδόρπια, σαλάτες ή σάλτσες ενισχύει τη γεύση, ενώ προσφέρει θρεπτικά οφέλη. Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε σε smoothies και χυμούς ή να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιό του στη μαγειρική ή στην αρωματοθεραπεία για να επωφεληθείτε από τις αντιοξειδωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Το θαλασσινό αλάτι και τα τεράστια αντιγηραντικά οφέλη του – Πώς θα το χρησιμοποιήσεις

Μπορεί να πρόκειται για δεδομένο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής,

Ανανάς: Το τροπικό φρούτο που σε βοηθάει στο αδυνάτισμα – Ποια τα οφέλη του

Ο ανανάς είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο τροπικό φρούτο,

4+1 σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό άτομο

Η διαχείριση των ανθρωπίνων σχέσεων μπορεί να είναι δύσκολη- ειδικά

Το νέο hair look της Ντέμι Μουρ θα σου δώσει έμπνευση για μια ανοιξιάτικη αλλαγή

H Nτέμι Μουρ είναι γνωστή για τα μακριά, λαμπερά της

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις να πετύχεις τις τέλειες μπούκλες

Οι μπούκλες είτε πολύ σφιχτές είτε πιο ανάλαφρες, απόλυτα φυσικές