Μπορεί η πρωτεΐνη να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της συνολικής μας υγείας, ώστοσο όλη αυτή η «φρενίτιδα» στα μέσα ενημέρωσης και τους γυμναστηριακούς κύκλους έχει προκαλέσει ένα «τσουνάμι» προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο ειδικά για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη.
Ορισμένες σοκολάτες, παγωτά, πίτσες, καφέδες, ακόμη και αλκοολούχα ποτά, διατίθενται πλέον στην αγορά ως πρωτεϊνούχες τροφές. Όμως λόγω ενθουσιασμού ενδέχεται να το έχουμε παρακάνει: Η πρωτεΐνη είναι σίγουρα σημαντική για την υγεία μας, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειαζόμαστε αυτά τα ενισχυμένα με πρωτεΐνη τρόφιμα.
Αυτό το μάρκετινγκ μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε ένα «φαινόμενο αγιοποίησης», όπου οι καταναλωτές εξισώνουν λανθασμένα την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με τη συνολική διατροφική αξία. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι εγγενώς θρεπτικά – παρόλο που πολλά από αυτά μπορεί να μην είναι, αναφέρει δημοσίευμα του The Conversation.
Πόση πρωτεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα
Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σύσταση αυτή μπορεί να είναι υποεκτιμημένη – ορισμένοι μιλούν για περίπου 1,2-1,6g ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
Υπάρχουν επίσης πλέον αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε διαφοροποιείται ανάλογα με την υγεία μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη όταν αναρρώνουν από μια ασθένεια. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 1,2g ανά kg σωματικού βάρους, προκειμένου να καταπολεμήσουν την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία.
Οι αθλητές πρέπει επίσης να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης για να υποστηρίζουν την προπόνηση και την αποθεραπεία τους.
Επειδή η πρωτεΐνη όμως είναι καλή για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αυτό δεν σημαίνει ότι η περισσότερη πρωτεΐνη είναι και καλύτερη. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ακόμη και όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, μόνο ένα μέρος αυτής χρησιμοποιείται πραγματικά από το σώμα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η αναγκαία ποσότητα πρωτεΐνης που προτείνεται από τα αναδυόμενα στοιχεία (1,2g-1,6g ανά kg σωματικού βάρους την ημέρα) είναι πολύ κοντά στη μέση κατανάλωση πρωτεΐνης στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Τι ισχύει με τις μπάρες πρωτεΐνης
Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από προϊόντα με «extra πρωτεΐνη». Τα ίδια όμως προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή υδατάνθρακες.
Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ανάλογα με τη μάρκα που επιλέγετε, παράλληλα με την πρόσθετη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες μοιράζονται όμως κι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: ανήκουν στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που παρασκευάζονται στο εμπόριο και περιλαμβάνουν συστατικά που συνήθως δεν θα βρίσκατε στη δική σας κουζίνα.
Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται σταθερά με βλαβερές συνέπειες στην υγεία – όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
Οι τρέχουσες συζητήσεις γύρω από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα υποδηλώνουν αβεβαιότητα σχετικά με το αν είναι η ίδια η επεξεργασία, η κακή διατροφική ποιότητα αυτών των τροφίμων ή ο συνδυασμός και των δύο αυτών παραγόντων συμβάλλουν σε αυτά τα τόσο αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.