Αποξηραμένα φρούτα: Τελικά είναι υγιεινά; Tι πρέπει να προσέχετε

29 Μαρτίου 2025, 15:10
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν την τέλεια επιλογή για ένα γρήγορο σνακ ή ακόμη και για συνοδευτικό υλικό σε αλμυρές συνταγές, όπως οι σαλάτες. Η διαδικασία της αποξήρανσης πραγματοποιείται από την έκθεση των φρούτων στον ήλιο με ή χωρίς τη χρήση θερμότητας. Με αυτή την πρακτική αυτά αφυδατώνονται και μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, με την αφυδάτωση συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας μια έντονη- γλυκιά γεύση στο φρούτο. Τα πιο διαδεδομένα εξ αυτών είναι οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, οι χουρμάδες, και τα μήλα.

Τι πρέπει να προσέχετε

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως το κάλιο και ο σίδηρος και προσφέρουν ενέργεια στο οργανισμό ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την διαδικασία της πέψης.

Αξίζει να γνωρίζεις πως ένα φλιτζάνι φρούτων σε αυτή τη μορφή περιέχει:

• 480 θερμίδες και

• 4 γραμμάρια πρωτεΐνης,

• 126 υδατάνθρακες,

• 8 γραμμάρια φυτικές ίνες και

• 106 γραμμάρια ζάχαρη.

Ταυτόχρονα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από Βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Στα οφέλη λοιπόν των αποξηραμένων φρούτων έγκειται και η υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, επιβραδύνουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη του καταρράκτη και της εκφυλιστικής ώχρας, δύο από τις πιο κοινές παθήσεις των ματιών. Αντίστοιχα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο βοηθάει στο να διατηρεί υγιή τα οστά και προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την οστεοπόρωση.

Ωστόσο, όσο «άκακα» και αν φαντάζουν τα φρούτα σε αυτή τη μορφή, θα πρέπει να θυμάσαι κάποιους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Πιο συγκεκριμένα τα φρούτα που έχουν αφυδατωθεί, έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, υδατανθράκων και θερμίδων. Αυτό συνεπάγεται πως για να αποκομίσεις όλα τα ευεργετικά οφέλη αυτής της αποξηραμένης τροφής θα πρέπει να καταναλώνεις περιορισμένες ποσότητες.

Ουσιαστικά, λόγω των φυτικών ινών, της ζάχαρης και της απώλειας του νερού μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως άτομα με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό σε μορφές διαβήτη, είναι προτιμότερο να καταναλώνουν με περίσσια σύνεση τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα φρέσκα αποτελούν πάντοτε καλύτερη επιλογή.

Εν κατακλείδι, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή όταν καταναλώνονται με σύνεση, αποτελώντας έναν εύκολο και γευστικό τρόπο για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, ωστόσο χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όσον αφορά την ποσότητα των μερίδων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

«Σιωπηλή παραίτηση»: Τι είναι και τι σημαίνει για την ψυχολογία και την προσωπικότητά σας

Αν κάποιοι στο γραφείο σας κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα

Το «υγιεινό» γάλα που μπορεί να απομακρύνει το ασβέστιο από τα οστά σας

Tα «γερά οστά» δεν είναι απλώς μια έκφραση που χρησιμοποιείται

Aυτά τα βότανα προάγουν τη χαλάρωση, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τον ύπνο σας

Η απαιτητική καθημερινότητα αναμφίβολα συνοδεύεται από άγχος. Όλο και περισσότεροι

Δέκα ταινίες που θα σας βάλουν αμέσως σε Christmas mood

Έφτασαν κιόλας Χριστούγεννα και εσείς ούτε που το καταλάβατε. Υποχρεώσεις,

Βγαίνετε με διαζευγμένο άντρα; Οι άβολες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

Σε μια εποχή που το διαζύγιο έχει πάψει να αποτελεί