Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, πολλοί στρεφόμαστε στα κλασικά «απεριτίφ» ή σε έναν δυνατό καφέ, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν στη χώνεψη και θα ανακουφίσουν το αίσθημα βάρους στο στομάχι. Από λικέρ μέχρι καπουτσίνο, τα δημοφιλή αυτά ποτά στην πραγματικότητα σπάνια προσφέρουν την αναμενόμενη ανακούφιση.
Σύμφωνα με γαστρεντερολόγους και διαιτολόγους, το σωστό ρόφημα μετά το φαγητό μπορεί να προσφέρει πραγματικά ανακούφιση από συμπτώματα όπως φούσκωμα, νωθρότητα ή δυσπεψία, υπό την προϋπόθεση ότι επιλέγουμε το κατάλληλο.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι «χρειαζόμαστε» ένα χωνευτικό ρόφημα
«Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται φούσκωμα, νωθρότητα ή δυσπεψία και να χρειάζεται έναν τρόπο να τονώσει την πέψη και να ανακουφίσει την ενόχληση», υποστηρίζει η Δρ. Aditi Stanton, MD, γαστρεντερολόγος στο Gastro Health.
Όπως εξηγεί, ένα μεταγευματικό ποτό μπορεί να παίξει διπλό ρόλο: από τη μια να προσφέρει μια φυσική, απλή δράση στη γαστρεντερική οδό (μύες, κινητικότητα, μείωση σπασμών), και από την άλλη να δράσει μέσω του νευρικού συστήματος, προωθώντας χαλάρωση που διευκολύνει την πεπτική λειτουργία.
Αυτή η διττή δράση, φυσιολογική και ψυχοσωματική, είναι συχνά ο λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν κάτι «μετά το δείπνο»: όχι απλά απόλαυση, αλλά και πρακτική ανακούφιση.
Η κοινή σύσταση που προκύπτει από τους ειδικούς είναι: επιλέξτε κάτι μη αλκοολούχο και μη ανθρακούχο όταν θέλετε να βοηθήσετε την πέψη και συγκεκριμένα, ένα απλό ρόφημα μέντας που εμφανίζεται ως κορυφαία επιλογή.
Σπιτικό τσάι μέντας: Τι ακριβώς κάνει
Το τσάι μέντας περιγράφεται από τους ειδικούς ως «παραγνωρισμένος ροκ σταρ» για το πεπτικό σύστημα.
Η Δρ. Brynna Connor, MD σημειώνει: «Η μέντα, γενικά, σας βοηθά να αποβάλλετε τα αέρια».
Οι Δρ. Connor και Stanton αποδίδουν τα σχεδόν άμεσα οφέλη της μέντας σε συγκεκριμένες ενώσεις: μενθόλη, μενθόνη και λιμονένιο. Αυτές οι ουσίες, σύμφωνα με τη Δρ. Stanton, «μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των εντερικών μυών και στη μείωση των σπασμών, του φουσκώματος και των κραμπών».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι το συμπυκνωμένο έλαιο μέντας έχει μελετηθεί κλινικά και έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), με μείωση του πόνου και βελτίωση της εντερικής λειτουργίας. Το τσάι μέντας, προσθέτει, μπορεί να προσφέρει παρόμοια, αν και πιο ήπια, οφέλη.
Πώς δρα πρακτικά
Η ωφέλεια του τσαγιού μέντας δεν περιορίζεται στη χημεία. Η Kathleen Benson, CSSD, CPT, RDN, τονίζει τον ρόλο του θερμού ροφήματος ως καταπραϋντικού παράγοντα: «Η ζεστασιά και το άρωμα μπορούν να έχουν μια καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα, ενθαρρύνοντας τη φυσική αντίδραση του σώματος στην ανάπαυση και την πέψη».
Η Δρ. Connor το συνοψίζει λιτά: «Είναι μια ιεροτελεστία. Η πράξη της επιβράδυνσης για να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση σε ολόκληρο το σύστημα».
Η Amanda Sauceda, MS, RD μοιράζεται μια πρακτική συνήθεια: όταν νιώθει φουσκωμένη, ακουμπάει το φλιτζάνι πάνω στην κοιλιά της. Η θερμότητα συμβάλλει στην αίσθηση ανακούφισης. Τονίζει επίσης την προσιτότητα και την ασφάλεια του τσαγιού μέντας: «είναι προσιτό, χαμηλότερου κόστους και κινδύνου, καθιστώντας το μια ωραία επιλογή όταν δεν αισθάνεστε καλά».
Πόσο τσάι μέντας χρειάζεται;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τυποποιημένη δόση τσαγιού μέντας που να προκύπτει από τις κλινικές μελέτες, κυρίως επειδή οι μελέτες που δείχνουν έντονη δράση χρησιμοποίησαν συμπυκνωμένο έλαιο μέντας σε κάψουλες και όχι το απλό έγχυμα.
Η Δρ. Benson προτείνει πρακτικά: «Για καθημερινή χρήση, ένα έως δύο φλιτζάνια τσαγιού μέντας φτιαγμένο από φύλλα είναι αρκετά για να έχετε ήπια πεπτικά οφέλη».
Παρόλα αυτά, οι Δρ. Sauceda και Benson επισημαίνουν ότι η έρευνα για το τσάι μέντας είναι περιορισμένη, και γι’ αυτό είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια πόσο τσάι χρειάζεται για να ανακουφίσει έναν συγκεκριμένο πεπτικό πόνο.
Επιπλέον οφέλη που αναφέρονται από ειδικούς
Το τσάι μέντας μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την απλή ανακούφιση στο στομάχι, αναφέρει το Healthline.
-Βελτίωση της αναπνοής (αναζωογονητική αίσθηση)
-Υποστήριξη της χαλάρωσης (μέσω αρωμάτων/θερμότητας)
-Μείωση πονοκεφάλων σε κάποιους ανθρώπους
-Απαλή μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά τον απογαλακτισμό
-Μείωση λιγούρας για ζάχαρη, επειδή το ρόφημα παρέχει μια ελαφρώς γλυκιά, ικανοποιητική γεύση
Επιπλέον, η Δρ. Connor επισημαίνει ότι «η μενθόλη είναι ένα γνωστό αποσυμφορητικό», δηλαδή, ο ατμός από ένα ζεστό φλιτζάνι μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τσάι μέντας
Παρά τη γενική ασφάλειά του, υπάρχουν σημαντικές προειδοποιήσεις:
-Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή διαφραγματοκήλη: Η μέντα χαλαρώνει τους λείους μύες, συμπεριλαμβανομένου του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. «Εάν χαλαρώσετε αυτό τον μυ, ουσιαστικά προσκαλείτε το οξύ του στομάχου να «πιτσιλίσει» πίσω στον οισοφάγο σας, που είναι ο ορισμός της καούρας», εξηγεί η Δρ. Connor. Για κάποιους ασθενείς, το τσάι μέντας μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση.
-Θηλάζουσες μητέρες: Υπάρχουν ενδείξεις (όπως αναφέρει η Δρ. Benson) ότι η μέντα μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος επομένως συνιστάται αποφυγή ή περιορισμός.
-Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης ή πολύ μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
-Όποιος έχει ευαισθησία ή δυσανεξία στη μέντα πρέπει φυσικά να την αποφεύγει.
Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα
