Οι διατροφικές μόδες από την Άπω Ανατολή κατακλύζουν σιγά σιγά και τη Δύση, εμπλουτίζοντας όχι μόνο με γεύση αλλά και με θρέψη. Το κίμτσι (kimchi), το ζυμωμένο λάχανο από την Κορέα, είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά τρόφιμα. Δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και ένας καλός σύμμαχος της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αφού μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Η Rachel Woods, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lincoln αναλύει τα αποτελέσματά της, σε συνάρτηση με τα πλεονεκτήματα του kimchi για την υγεία.
Η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν 13 υπέρβαρους ενήλικες σε διάστημα 12 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ οι άλλες δύο έλαβαν δύο διαφορετικούς τύπους σκόνης kimchi.
Ο πρώτος τύπος σκόνης kimchi είχε υποστεί φυσική ζύμωση με μικροοργανισμούς που υπήρχαν ήδη στο περιβάλλον. Ο δεύτερος τύπος είχε υποστεί ζύμωση με επιλεγμένη βακτηριακή καλλιέργεια αντί να βασίζεται στους φυσικούς μικροοργανισμούς. Η ποσότητα σκόνης kimchi που δινόταν καθημερινά στους συμμετέχοντες ήταν περίπου ισοδύναμη με την κατανάλωση 30 γραμμαρίων φρέσκου λάχανου.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος πριν και μετά τη μελέτη, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές που επιτρέπουν να φανεί πώς αντιδρά κάθε κύτταρο του ανοσοποιητικού ξεχωριστά.
Tα θετικά αποτελέσματα
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το kimchi ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα με στοχευμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, αύξησε τη δράση των κυττάρων που «αναγνωρίζουν» και παρουσιάζουν τους ιούς και τα βακτήρια στον οργανισμό, τα ανοσοκύτταρα, βοηθώντας έτσι το ανοσοποιητικό να αντιδρά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το kimchi αύξησε τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων που λειτουργούν σαν «διακόπτες», επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να στέλνουν πιο ξεκάθαρα σήματα στα Τ-κύτταρα.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν γενετικές αλλαγές στα βοηθητικά Τ-κύτταρα, οι οποίες τα έκαναν να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε παράγοντες που ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση. Επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα παίζουν βασικό ρόλο στον συντονισμό του ανοσοποιητικού, αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τα υπόλοιπα κύτταρα να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το kimchi βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις απειλές, χωρίς να προκαλεί υπερβολική φλεγμονή. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πιθανά οφέλη για την άμυνα απέναντι σε ιούς, για την καλύτερη απόκριση στα εμβόλια και για τη ρύθμιση της φλεγμονής – αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, σημειώνει η ειδικός.
Zυμωμένα τρόφιμα και ανοσοποιητικό – Μια σχέση αγάπης
Η συγκεκριμένη μελέτη, αν και μικρή, εξέτασε αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και όχι άμεσα αποτελέσματα στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το kimchi μειώνει τις λοιμώξεις στην καθημερινή ζωή, όμως δίνει μια σημαντική εικόνα για το πώς οι ζυμωμένες τροφές επηρεάζουν τον οργανισμό.
Το kimchi δεν είναι η μόνη ζυμωμένη τροφή με πιθανά οφέλη για το ανοσοποιητικό. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το μίσο και η κομπούχα περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς και μεταβολίτες που επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα και ενδέχεται να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και να ρυθμίσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας των Τ-κυττάρων και των αντισωμάτων.
Η ειδικός τονίζει ότι η ποικιλία είναι το «κλειδί», αφού κάθε ζυμωμένο τρόφιμο περιέχει διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για ποσότητες, όμως στη μελέτη τα 30 γραμμάρια kimchi την ημέρα θεωρήθηκαν μια ρεαλιστική δόση. «Παρότι η έρευνα συνεχίζεται, η ένταξη ποικιλίας ζυμωμένων τροφών στη διατροφή είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να διερευνήσει κανείς τα πιθανά οφέλη για το έντερο και το ανοσοποιητικό» καταλήγει.
Συμπέρασμα
Το kimchi και γενικότερα οι ζυμωμένες τροφές φαίνεται πως μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό με «έξυπνο» τρόπο, βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού χωρίς να προκαλούν περιττή φλεγμονή. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, η ένταξη ποικιλίας ζυμωμένων τροφών στην καθημερινή διατροφή αποτελεί μια απλή και φυσική κίνηση για καλύτερη υγεία του εντέρου και ισχυρότερο ανοσοποιητικό.
Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα