Το τυρί, αγαπημένο σε εκατομμύρια διατροφές παγκοσμίως, μπορεί να κρύβει κινδύνους όταν η κατανάλωση ξεπερνά το μέτρο.
Οι γαστρεντερολόγοι προειδοποιούν ότι τα υψηλά επεξεργασμένα τυριά με πολύ αλάτι και λίπος είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η δρ. Ekta Gupta επισημαίνει πως η συχνή κατανάλωση τέτοιων τυριών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές, κοιλιακό φούσκωμα και μεταβολικές διαταραχές, ενώ η μεγάλη ποσότητα αλατιού μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά και να αυξήσει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
Στην κορυφή της λίστας με τα «χειρότερα» τυριά βρίσκονται:
-Μείγματα τυριών χύμα
-Φέτες τυριού με γεύση
-Φθηνά τυριά πίτσας
Ο γαστρεντερολόγος Ritu Nahar τονίζει ότι τα επεξεργασμένα τυριά έχουν ελάχιστα ή καθόλου ζωντανά βακτήρια, και η πολύ συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο εντερικής δυσβίωσης και επιδεινώνει την πέψη σε άτομα με προδιάθεση.
Ποια τυριά σώζουν το έντερο
Οι ειδικοί συστήνουν τα φυσικά παλαιωμένα τυριά και τις ζυμωμένες εκδοχές όπως:
-Τσένταρ
-Ελβετικό
-Γκούντα
-Τυρί κεφίρ
Αυτά τα τυριά περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορούν να καταναλώνονται σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, ενισχύοντας το μικροβίωμα.
Η δρ. Gupta καταλήγει ότι «η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένων τυριών δεν είναι επικίνδυνη», αλλά η υπερβολή μπορεί να επιφέρει μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς κινδύνους, πλήττοντας παράλληλα την υγεία του εντέρου.
Με λίγα λόγια, τυριά όπως το φθηνό τυρί πίτσας ή τα χύμα μείγματα θα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη, ενώ τα παλαιωμένα και ζυμωμένα τυριά μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της υγείας σας, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.
Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα
