Ροζ, κόκκινα, λευκά, κρεμ, κοραλλί, κίτρινα… τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα είναι ποικιλίες που ανθίζουν την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι. Ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα στο βάζο σας είναι χάρμα οφθαλμών! Μερικές πρακτικές συμβουλές όμως θα τα διατηρήσουν για περισσότερο.
1. Επιλέξτε πάντα φρέσκα λουλούδια στο ανθοπωλείο
Πολλά εξαρτώνται από την αρχική κατάσταση των λουλουδιών σας. Αν θέλετε τα τριαντάφυλλά σας να διαρκέσουν μία εβδομάδα ή περισσότερο, πρέπει να επιλέξετε φρέσκα τριαντάφυλλα στο ανθοπωλείο.
Ενδείξεις ότι τα τριαντάφυλλα είναι φρέσκα:
-Σφιχτή υποδοχή
Ελέγξτε ότι η υποδοχή (το παχύτερο μέρος ενός στελέχους από το οποίο αναπτύσσεται το λουλούδι) είναι σταθερή και η κεφαλή του λουλουδιού δεν γέρνει στο πλάι.
-Υγιή Φύλλα
Ελέγξτε τα φύλλα. Τα φρέσκα φύλλα είναι απόδειξη ότι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το λουλούδι. Μείνετε μακριά από τριαντάφυλλα με μαραμένα φύλλα ή φύλλα με τρύπες, και τα δύο είναι συμπτώματα ασθενειών.
-Όμορφα Πέταλα
Αν τα λουλούδια δεν έλαβαν αρκετό νερό, τα πέταλά τους θα γίνουν διαφανή και στη συνέχεια θα γίνουν καφέ Θα πρέπει να ελέγχετε τα πέταλα στη μέση του λουλουδιού.
-Δυνατό Στέλεχος
Τώρα στρέψτε την προσοχή σας στο στέλεχος. Τα φρέσκα τριαντάφυλλα θα έχουν ένα δυνατό στέλεχος. Μείνετε μακριά από τριαντάφυλλα με μαλακά στελέχη.
2. Το καθαρό βάζο είναι το Α και το Ω
Η μακροζωία των λουλουδιών εξαρτάται από την προστασία τους από τα βακτήρια, τα οποία είναι η κύρια αιτία πρόωρου μαρασμού. Είναι σημαντικό, επομένως, να ξεκινήσετε με καθαρό βάζο και νερό για να προστατεύσετε και να διατηρήσετε τα τριαντάφυλλά σας.
Τα βακτήρια και οι μύκητες μας περιβάλλουν και περιμένουν να εισέλθουν στην κομμένη επιφάνεια του στελέχους και να πολλαπλασιαστούν. Αυτό, με τη σειρά του, περιορίζει την απορρόφηση νερού και τα λουλούδια πεθαίνουν.
Τα συμπτώματα σήψης χρειάζονται χρόνο, αλλά όσο περισσότερο εκτίθενται τα λουλούδια σας σε βακτήρια, τόσο πιο γρήγορα μαραίνονται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρείται η απορρόφηση νερού καθαρή.
Στη φύση, το ριζικό σύστημα ενός φυτού χρησιμεύει ως φίλτρο για να περιορίσει την είσοδο επιβλαβών χημικών ουσιών και βακτηρίων στο φυτό και να μειώσει την ικανότητά του να απορροφά νερό.
Τα κομμένα άνθη δεν έχουν πλέον αυτή την προστασία και επομένως εξαρτάται από εσάς να τα προστατεύσετε. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα αποστειρωμένο βάζο.
3. Χρησιμοποιήστε τη σωστή τροφή και την κατάλληλη ποσότητα
Το τριαντάφυλλο στη φύση λαμβάνει τροφή από τις ρίζες, επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί. Μόλις κοπεί από τον θάμνο, το τριαντάφυλλο χάνει την πηγή τροφής και νερού. Επομένως, αυτό θα πρέπει να παρέχεται τεχνητά.
Η τροφή για τα λουλούδια έχει αναπτυχθεί για να μιμείται το αρχικό περιβάλλον του λουλουδιού και να επιτρέπει στο λουλούδι να διαρκεί περισσότερο.
Όλα τα πακέτα τροφής για τα λουλούδια έχουν διπλή δράση: Καταπολεμούν τα βακτήρια και να παρέχουν τροφή. Έτσι, εάν έχετε ένα συνδεδεμένο στο μπουκέτο σας, χρησιμοποιήστε το.
Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και χρησιμοποιείτε πάντα τη συνιστώμενη ποσότητα. Χρησιμοποιήστε υπερβολική ποσότητα και μπορείτε… να σκοτώσετε τα τριαντάφυλλά σας.
Οι σπιτικές θεραπείες είναι λιγότερο χρήσιμες σε σύγκριση με την εξειδικευμένη τροφή για λουλούδια, ενώ μερικές μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβείς. Όλες οι σπιτικές θεραπείες έχουν μία μόνο δράση.
Για παράδειγμα, η ασπιρίνη θα σκοτώσει μόνο βακτήρια, αλλά δεν θα παρέχει θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να προσπαθήσετε να συνδυάσετε διάφορα σπιτικά προϊόντα για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής αντί να την αυξήσετε.
4. Περιποίηση των λουλουδιών: Αφαιρέστε το φύλλωμα και κόψτε τα στελέχη
Κόψτε τα στελέχη υπό γωνία. Αυτό θα απομακρύνει τα βακτήρια από την απορρόφηση νερού και θα αυξήσει την παροχή νερού. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι για να αποφύγετε τη σύνθλιψη του στελέχους.
Αφαιρέστε τα φύλλα που θα βρίσκονται κάτω από τη γραμμή του νερού. Τα φύλλα που κάθονται στο νερό θα αλλοιωθούν και θα σαπίσουν παράγοντας βακτήρια.
Αλλά, μην αφαιρείτε όλα τα φύλλα από το στέλεχος, καθώς τα λουλούδια χρειάζονται φύλλα για τη διαδικασία ενυδάτωσής τους. Να είστε προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αφαίρεσης, καθώς δεν θέλετε να δημιουργήσετε κοψίματα που θα μπορούσαν να προσβληθούν από μικρόβια.
5. Γεμίστε το νερό τακτικά
Ελέγχετε τη στάθμη του νερού καθημερινά και ξαναγεμίστε αν χρειάζεται. Μόλις η στάθμη του νερού πέσει ή το νερό θολώσει, πρέπει να αλλάξει. Όταν ανανεώνετε το νερό, πρέπει να αφαιρέσετε τα υπολείμματα από την τελευταία χρήση και να ξεκινήσετε από την αρχή με ένα καθαρό βάζο.



