Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις λαμβάνουν σήμερα (25/4) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία εύλογη κίνηση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από 6ήμερο ανοδικό σερί, που του έχει αποφέρει κέρδη +6,73% και τον έχει οδηγήσει σε υψηλό 13 ετών.
Μάλιστα, αυτή η επίδοση συνοδεύθηκε από πολυετή ή και ιστορικά υψηλά για ορισμένους δείκτες και μετοχές με βαρύτητα στο ταμπλό. Η εικόνα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης δεν προκαλεί ανησυχία για απότομη «βουτιά», με τις πρώτες κινήσεις των επενδυτών να είναι επιλεκτικές, αφομοιώνοντας χωρίς υπερβολές τα πρόσφατα κέρδη τους.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά περίπου 4 μονάδες ή 0,28% και διαπραγματεύεται στις 1.444,66 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.443,25 (χαμηλό ημέρας) και των 1.446,37 μονάδων (υψηλό ημέρας).
Σημειώνεται ότι λόγω της συσσώρευσης πολλών κερδών την τελευταία εβδομάδα, που πλησίαζαν ακόμη και το +8%, το Χρηματιστήριο προέβη σε μία ισχυρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Τετάρτης. Η απώλεια της αρχικής δυναμικής, που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.460 μονάδες, οφείλεται ως ένα βαθμό και στην ανάλογη διάθεση για κατοχύρωση κερδών, που επικράτησε στις διεθνείς αγορές.
Η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, τα κυοφορούμενα deals, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς και η τεράστια ζήτηση στις εκδόσεις ομολόγων (30ετές και Eurobank), λειτουργούν ευεργετικά για το Χρηματιστήριο. Συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ και εμποδίζουν μία βίαιη διόρθωση, σε περίπτωση που οι traders αποφασίσουν να προβούν σε πιο εκτεταμένο profit taking.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, η Wall Street αρκέστηκε χθες σε ήπιες διακυμάνσεις, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής εν όψει των νέων κρίσιμων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).
Ξεκίνημα στο «κόκκινο» έκαναν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εξαίρεση τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος παραμένει σε τροχιά κατάκτησης νέων κορυφών. Σε ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Kospi στη Νότια Κορέα να σημειώνουν ισχυρή πτώση. Σε νέο χαμηλό 34 ετών διολίσθησε το γεν έναντι του δολαρίου.