Καταρρέουν τα χρηματιστήρια – Nikkei: Πτώση σχεδόν 13%, η μεγαλύτερη στην ιστορία του


Τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν σημειώνουν μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φρενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.


Στην Ιαπωνία ο δείκτης ΝΙΚKΕΙ του Τόκιο έκλεισε με βουτιά 12,82%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ παρά τις ανησυχίες για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχουν υποχωρήσει στα 76 δολάρια το βαρέλι από 80 την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλό 7 μηνών.

Παράλληλα, ο δείκτης Topix έχασε 10,49% στις 2.271,33 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε γύρω στις 13:19 (τοπική ώρα, 08:19 ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες καθώς η γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC έχανε 9,52%, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για τις μισθοδοσίες του Ιουλίου στις ΗΠΑ είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.


Στη Σεούλ, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια περιορισμός των συναλλαγών, ενώ νωρίτερα οι αρχές της Νότιας Κορέας εξέδωσαν διάφορα σχόλια για να ηρεμήσουν το κλίμα, με τον υπουργό Οικονομικών να υπόσχεται να ανταποκριθεί στην αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς σύμφωνα με σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Εντός συνόρων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να υποχωρεί σε ποσοστό 4,32%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1.368,33 μονάδες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *