Κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Οι αριθμοί και τα μέτρα του 2023

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 5,3% φέτος και 2,1% για το 2023.  


Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 9% φέτος και τοποθετείται στο 3% για του χρόνου.   Ο προϋπολογισμός φέτος αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα λίγο κάτω από 2% με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1% για το 2023.  

Το προσχέδιο προβλέπει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Ξεχωρίζει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα – είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα – και η αύξηση των κύριων συντάξεων που αυτήν την στιγμή τοποθετείται στο 7%. Διατηρούνται επίσης οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στις αρχές του έτους θα αρχίσουν και οι διεργασίες που θα οδηγήσουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά του 2023.  

Επιπλέον επεκτείνεται έως τον Ιούνιο ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, γυμναστήριο και πολιτισμό, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι παράκτιοι αλιείς εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται και όσα φυσικά πρόσωπα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή νομικά πρόσωπα που αυξάνουν τους εργαζόμενους τους πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον 3 μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 


Παράλληλα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Αύγουστο η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *