Ισχυρή ζήτηση έχει το πρώτο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου μέσα στο 2023. Μάλιστα οι μέχρι στιγμής προσφορές των επενδυτών να ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ.
Οπως ανέφερε το newmoney.gr το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,45% (mid swap + 17ο μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης). Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μέσω του 10ετούς κρατικού τίτλου, προσδοκά την άντληση από 2 έως 3 δισ. ευρώ.
Την έκδοση «τρέχουν» οι τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale.
Με την εν λόγω δημοπρασία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της προοπτικής μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.
Αυτήν τη στιγμή, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις αγορές κυμαίνεται στο 4,15%, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 4%, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%.
Tα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, καθορίζονται στις 195 μονάδες βάσης, Στα τέλη Οκτωβρίου, αντίθετα, ξεπερνούσαν τις 270 μ.β.
Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).
Η σημερινή δημοπρασία λαμβάνει χώρα σε μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα, η οποία προσβλέπει στην άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.