Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ. Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.
Όπως επισημαίνεται, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC – Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.
Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε ότι ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας, στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσηλωμένη στον στόχο της για διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και κάλυψη των νέων και αυξανόμενων αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και μεταποιητικού κλάδου, ανταποκρίνεται με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος δανεισμού, είπε.