Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια των εργαζομένων έναντι της αδήλωτης απασχόλησης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. Επισήμανε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε ισχύ στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, ενώ θα υπάρξει τρίμηνη περίοδος χάριτος προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις απαιτηθούν.
Μιλώντας από το βήμα του 7ου Thessaloniki Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι που με την νέα χρονιά θα “δουλεύουν” την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αφορούν σε 50.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζομένους στο λιανεμπόριο, 17.500 εταιρείες και 230.000 απασχολουμένους στη βιομηχανία.
“Εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να είναι σύμμαχοι και συνεργάτες και όχι εχθροί”, τόνισε ο ίδιος και προανήγγειλε ότι στο ερχόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το εφαρμοστικό μέρος του νόμου που αφορά τα εργασιακά και με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθεί ο εργαζόμενος σε πολλαπλούς εργοδότες, με αποτέλεσμα έτσι να δικαιούται υψηλότερη σύνταξη δεδομένου ότι θα καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές.
«Αύριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο μας νομοσχέδιο που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν στη ΔΥΠΑ, στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας, στη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων, στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στον ΕΦΚΑ κλπ, που θα δώσουν επίσης διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους για να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιό μας θα ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου» σημείωσε.
Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και γιατί όχι να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους που είναι στο 6,5%. Για το θέμα της ανεργίας, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 10% και σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίες οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους. Ξεκαθαρίζοντας ότι η απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό αποτελεί την έσχατη λύση για την κυβέρνηση, ο Υπουργός σημείωσε ότι είναι σαφές ότι “η προσφορά δεν βρίσκει τη ζήτηση και για αυτό τα προγράμματα που θα τρέξουν μέσω ΔΥΠΑ και ΕΣΠΑ είναι στοχευμένα και πολύ καλά σχεδιασμένα”.
Προανήγγειλε μάλιστα, πως στα προγράμματα για την εύρεση εργασίας στο μέλλον θα ληφθούν υπόψιν και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ αναφέρθηκε στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η Amazon θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud. Όπως τόνισε την επόμενη εβδομάδα, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Amazon Web Services και της ΔΥΠΑ.
“Τους πόρους για κατάρτιση και επανακατάρτιση που θα έχουμε από την ΕΕ για την επόμενη 7ετία, δε θα τους ξαναδούμε, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων”, υποστήριξε και δίνοντας έμφαση στην προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης, τόνισε “δυστυχώς έχει επικρατήσει στη χώρα μας ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι υποδεέστερη. Αυτό είναι τελείως ψευδές”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για μέσο μισθό 1.500 ευρώ, μεικτά, στον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2027 “ώστε να συγκλίνουμε και σε αυτό το πεδίο με την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία, που αναμένεται να ψηφιστεί, όπως είπε, αρχές Δεκεμβρίου.