Η ΔΕΗ συμμετέχει σε ερευνητικό έργο κατεργασίας νερού

30 Σεπτεμβρίου 2024, 13:50
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Συμμετοχή στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό έργο intelWATT για την ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού και της εφαρμογής τους σε βιομηχανίες ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με την πιλοτική εγκατάσταση ανάκτησης νερού απορρίψεων Πύργου Ψύξης στην Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Το ερευνητικό έργο intelWATT, «Intelligent Water Treatment Technologies for water preservation combined with simultaneous energy production and material recovery in energy intensive industries», χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της ΕΕ και έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού και την εφαρμογή τους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα για την αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης και εξοικονόμησης.


Το ερευνητικό έργο intelWATT υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 με συμμετοχή της ΔΕΗ και άλλων 19 ευρωπαϊκών οργανισμών, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό τον συντονισμό του Εργαστήριου Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η πιλοτική εγκατάσταση στη Μονάδα 5 του AHΣ Μεγαλόπολης, έχει ως στόχο την τεχνική λύση ορθολογικής διαχείρισης νερού για την εξοικονόμηση ποσοτήτων προερχόμενων από το υφιστάμενο σύστημα υδρογεωτρήσεων, καθώς επίσης την αύξηση ποσοτήτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού από απορρίψεις του πύργου ψύξης, αλλά και τη μείωση των απορριπτόμενων ποσοτήτων υδατικών αποβλήτων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το πιλοτικό έργο λειτουργεί με μέγιστη παροχή τροφοδοσίας υδατικών απορρίψεων του πύργου ψύξης, της τάξεως των 100 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, επιτυγχάνοντας ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού των απορρίψεων σε ποσοστό πάνω από 99%.


Μέσα από την αξιολόγηση κρίσιμων πραγματικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων λειτουργίας του πιλοτικού έργου στη Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ αποκτά περαιτέρω πρόσβαση στην ερευνητική τεχνογνωσία υλοποίησης τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση νερού και υδατικών αποβλήτων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις προτεινόμενες τεχνολογίες κατεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού σε συνθήκες και με χαρακτηριστικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας με απώτερο σκοπό την ολική ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού χρήσης στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε η ΡΑΑΕΥ με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αιγύπτου

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στην Αθήνα

Αναστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Πρωτόγνωρη αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση του δικτύου»

O ρόλος των μπαταριών αποθήκευσης, των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας με συνολική ισχύ 1,2 MW

Το δημόσιο δίκτυο φόρτισης της ΔΕΗ blue ενισχύεται σημαντικά με

Ο ΔΕΗ Tour of Hellas «συστήνει» το ποδήλατο σε ολόκληρη την Ελλάδα

Χιλιάδες χαμόγελα, πολύχρωμα ποδήλατα, ενθουσιασμένα παιδιά και γονείς, μουσικές, εκπαίδευση

ΡΑΑΕΥ: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας/κτιρίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοινώνει τη