Θεσσαλονίκη: Διακόσιοι χορευτές και 45 μουσικοί συμμετέχουν σε μία παράσταση – συναυλία μνήμης για τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων

Ένα «ταξίδι» για τη γη της Ανατολής ξεκινά αύριο από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), μέσα από μία «διαδρομή» στην οποία θα ακουστούν αλήθειες για τη ματωμένη γη του Πόντου και της Αρμενίας.


Με όχημα τον λόγο, τους ήχους της μουσικής, τις φωνές τραγουδιστών και τα βήματα διακοσίων χορευτών, η παράσταση «Πόντος – Αρμενία: Ματωμένη Γη» έχει στόχο να φωτίσει την ιστορία για τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων.

«Ενώ θα μπορούσε το αφιέρωμα μνήμης να χωριστεί σε δύο μέρη, προτίμησα να κάνω αυτή τη …συρραφή και να συνδεθεί όλο μέσα από τον λόγο. Γιατί ο πονεμένος λόγος είναι για όλους πονεμένος λόγος», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χριστίνα Σαχινίδου – Τσαρτσίδου, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και την επιμέλεια των κειμένων που ακούγονται σε αυτήν.

Την αφήγηση έχει αναλάβει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη, που θα μεταφέρει στο κοινό συνομιλίες αιώνων, απομεινάρια από παλιούς και λησμονημένους όρκους και άθαφτους πόνους. «Θα είναι σαν να αποτίουμε τιμή στους ανθρώπους που χάθηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια. Νομίζω ότι ο κάθε θεατής ενώνεται και βιώνει μία παράσταση με διαφορετικό τρόπο κι ας είναι όλοι μαζί. Οπότε περιμένω το προσωπικό συναίσθημα του κάθε θεατή σε αυτό που θα δει και θα ακούσει», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μελίνα Μποτέλλη.

Η ίδια δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή να αποτελεί τη βασική αφηγήτρια αυτής της συναυλίας μνήμης, παρά το γεγονός ότι δεν κατάγεται από κάποιο από αυτά τα δύο μέρη. «Η μία μου ρίζα όμως κρατάει από ένα άλλο ματωμένο ελληνικό μέρος, την Κύπρο, ενώ ζώντας τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Δράμα, έχω γίνει ένα με τους Έλληνες του Πόντου», προσθέτει η ηθοποιός.


Η φωνή της κ. Μποτέλλη θα συνδέει αρμονικά τα τραγούδια από τους δύο τόπους, που θα ακουστούν από τους ερμηνευτές Haig Yazdjian, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπη Ιορδανίδη και Δέσποινα Φιλίππου, τους οποίους πλαισιώνουν σαράντα πέντε καταξιωμένοι μουσικοί. «Το πιο σημαντικό και αισιόδοξο όμως είναι ότι στην παράσταση μετέχουν και μικρά παιδιά, που με τα όργανα και το τραγούδι τους, αλλά και με συνδετικούς διαλόγους, θα μιλήσουν για το δακρυσμένο πουλί στον Πόντο, για το δακρυσμένο πουλί στην Αρμενία. Επίσης είναι ένας μικρός, ο οποίος θα μας τραγουδήσει με μία φωνή που θα ακούγεται σαν να χτυπούν οι καμπάνες του Πόντου αλλά και να αφυπνίζονται συνειδήσεις», συμπληρώνει η κ. Σαχινίδου, αναφέροντας τη στιχομυθία δύο μικρών παιδιών που λένε «αν τα χέρια μας σμίξουνε, μπορούμε να χτίσουμε το αύριο στον ουρανό».

Παράλληλα, σμίγουν και τα χέρια των διακοσίων χορευτών, που με τα συντονισμένα βήματά τους αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό. «Ο χορός Σέρρα, αυτός ο χορός που ξεκινά αργά και κοφτά και στη συνέχεια επιταχύνεται ο ρυθμός του, είναι οι βηματισμοί των άγριων βουνών, της ζωής, τα πολεμικά τεχνάσματα, που παρίστανε ο αρχαίος Πυρρίχιος χορός. Το γεγονός ότι κρατούν ο ένας δυνατά το χέρι του άλλου, είναι σαν έναν αντάμωμα συντρόφων, των ζωντανών και των αποθαμένων», επισημαίνει η σκηνοθέτιδα της παράστασης.

Το ηχητικό παράγγελμα και τον ρυθμό, δίνουν είκοσι νταούλια που θα είναι επί σκηνής. «Τα κρουστά που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι οι ρυθμοί της καρδιάς που κάθε φορά που χτυπούν, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε εκεί, στους τόπους τους αγιασμένους», καταλήγει η Χριστίνα Σαχινίδου, λέγοντας πως όλες αυτές οι μουσικές και τα χρώματα μνήμης, στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η συναυλία μνήμης για τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων θα δοθεί αύριο, στις 20:30, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *