Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης απάντησε με εύστοχο και καίριο τρόπο στις Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή:
-του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, με θέμα: «Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με οφειλές εκτός ρύθμισης».
-του Βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ, Γεωργίου Μουλκιώτη, με θέμα: «Γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024 μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία, η οποία θα παραχωρούσε δικαίωμα σε εκατομμύρια εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες;» και
-του Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη, με θέμα: «Αναγκαία η επίσπευση άμεσης παραλαβής οριστικών παραχωρητηρίων σε 128 διαμερίσματα στον οικισμό των εργατικών κατοικιών ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Αναλυτικά ο Βασίλης Σπανάκης ανέφερε:
1) Σχετικά με τους δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.):
Ο Υφυπουργός προανήγγειλε «την ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση» «για εκείνους τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΕΚ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις εξυπηρετήσουν». Συγκεκριμένα ο κ. Σπανάκης είπε: «Η δυνατότητα υπαγωγής των δανειοληπτών του ΟΕΚ στις ευεργετικές διατάξεις της Υπουργικής απόφασης του 2018 για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρατάθηκε συνολικά 4 φορές και διήρκησε από τις 19-04-2018 έως 30-06-2021.
Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε καμία άλλη παράταση και λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει μέχρι και σήμερα από τη λήξη και της τελευταίας παράτασης δεν είναι δυνατή η εκ νέου ενεργοποίησή της». «Ωστόσο» πρόσθεσε ο κ. Σπανάκης, «είναι χρέος μας να μεριμνήσουμε και για εκείνους τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΕΚ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις εξυπηρετήσουν. Επειδή όμως αυτό «τεχνικά», αν μπορώ να το πω έτσι, δεν μπορεί να γίνει με παράταση της Υπουργικής Απόφασης του 2018, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει σε συνεννόηση και με τη ΔΥΠΑ την ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση και για αυτούς τους συμπολίτες μας».
2) Σχετικά με τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες:
Ο Υφυπουργός αφού υπογράμμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει ψηλά στην πολιτική της τη θωράκιση των δικαιωμάτων εργαζομένων τόνισε: «Έχουμε έναν πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νόμο, με τις διατάξεις του οποίου -μεταξύ άλλων- θωρακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες. Διότι με το άρθρο 69 του Ν.4808/2021 πετύχαμε να εξομοιώσουμε σε θέματα υγείας και ασφάλειας τον εργαζόμενο-αυτοαπασχολούμενο σε ψηφιακή πλατφόρμα με τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας». Επιπλέον πρόσθεσε ο Υφυπουργός «με το άρθρο 70 του Ν.4808/2021, δώσαμε το δικαίωμα στον εργαζόμενο-αυτοαπασχολούμενο σε ψηφιακή πλατφόρμα του συνδικαλίζεσθαι, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες στο νόμο προϋποθέσεις».
3) Σχετικά με τα παραχωρητήρια στις εργατικές κατοικίες του οικισμού «Ανδρέας Παπανδρέου»:
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεσήμανε ότι «η ΔΥΠΑ με στόχο την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων από τον ΟΕΚ ξεκίνησε μία ολοκληρωμένη καταγραφή με σκοπό την τακτοποίηση των πολεοδομικών αποκλίσεων σε διάφορους οικισμούς της Ελλάδας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των απαιτούμενων Συστάσεων Οριζοντίων Ιδιοκτησιών των οικισμών, η καταχώριση των σχετικών εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο και η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων των δικαιούχων». Και αυτό κατά τον κ. Σπανάκη κρίθηκε απαραίτητο, καθώς «σε ορισμένους οικισμούς κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους χρειάστηκε για διάφορους λόγους να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ή στοιχεία της συμβατικής μελέτης αυτών και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν μικρές υπερβάσεις εγκεκριμένων όρων δόμησης των κτιρίων των οικισμών». Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «η στεγαστική πολιτική αποτελεί μία κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Στόχος μας» είπε ο κ. Σπανάκης «είναι η διασφάλιση ποιοτικής στέγασης για όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο ευάλωτους».