Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο-ντοκουμέντα από τον εγκλωβισμό των τουριστών μετά το μπουρίνι – Η τρομακτική στιγμή που ορμητικός χείμαρρος «σκάει» μπροστά τους


Τις τρομακτικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού τους στο Φαράγγι της Σαμαριάς καταγράφουν βίντεο που τράβηξαν οι τουρίστες, μετά το μπουρίνι που προκάλεσε κατολισθήσεις και τον θανάσιμο τραυματισμό μιας νεαρής γυναίκας.


Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ένα χωμάτινο ποτάμι, με τεράστια ορμή να «σκάει» στο σημείο όπου βρισκόταν την ώρα εκείνη το γκρουπ. Οι περιπατητές στέκονται τρομαγμένοι σε σημείο κοντά στο καταφύγιο, για να αποφύγουν τις πέτρες και το χώμα.

Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται οι τουρίστες εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο στην απόληξη του φαραγγιού, καθώς μπροστά τους περνάει ορμητικός χείμαρρος με φερτά υλικά που κόβει στα δύο το μονοπάτι.

«Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα», έγραψε σε ανάρτησή της η τουρίστρια, η οποία δεν ήταν στο γκρουπ των περιπατητών με την 35χρονη που έχασε τη ζωή της.

Το μεσημέρι της Πέμπτης απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και οι 10 τουρίστες που διανυκτέρευσαν στον οικισμό που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς.


Υπενθυμίζεται ότι μια 35χρονη από την Ουκρανία άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία. Η σορός της απομακρύνθηκε με ελικόπτερο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

Η κακοκαιρία και η βροχή που πέφτει ανά περιοχές από τα ξημερώματα στον νομό Χανίων, οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες στην αποκόλληση βράχων ένας εκ των οποίων τραυμάτισε θανάσιμα τη νεαρή γυναίκα, η οποία βρισκόταν με γκρουπ επισκεπτών που διέσχιζαν το φαράγγι.

Διασώστες της Πυροσβεστικής έφτασαν από το Ξυλόσκαλο στην κάτω είσοδο του φαραγγιού και μετέφεραν χωρίς τις αισθήσεις της τη γυναίκα στην Αγία Ρουμέλη.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαπάκο, αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, 300 τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στο φαράγγι. Ωστόσο, άμεσα τους προσέγγισαν εθελοντικές ομάδες, και στελέχη της ΕΜΑΚ. Οι περισσότεροι θα μεταφερθούν από την Αγία Ρουμέλη με το καράβι στη Χώρα Σφακίων ενώ κάποιοι θα παραμείνουν στο χωριό Σαμαριά εντός του φαραγγιού. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους, δεν υπάρχουν προβλήματα ή τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΚΠΑ, υπό τον Ευθύμιο Λέκκα, βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια του Φαραγγιού Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

«Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *