Νίκος Χαρδαλιάς στην «China Today»: «Η Μητροπολιτική Αττική θα σας εκπλήξει ευχάριστα»

Κάλεσμα προς τους χιλιάδες Κινέζους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να απολαύσουν τις ομορφιές της Αττικής απευθύνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παραχωρώντας συνέντευξη στην ευρείας κυκλοφορίας αγγλόφωνη εφημερίδα «China Today», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαγκάη με αφορμή τη διεξαγωγή της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB China 2024, όπου η Περιφέρεια συμμετέχει ως συνεκθέτης στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ.


Παράλληλα αναδεικνύει τις πολύπλευρες προοπτικές συνεργασίας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί την ανατολική πύλη της Ευρώπης στη Μεσόγειο και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που είμαστε υποχρεωμένοι να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αποκομίσουμε αμοιβαία οφέλη.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας γίνεται εκτενής αναφορά στις θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα στην δυναμική του λεκανοπεδίου της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Επικαλούμενο στοιχεία τουριστικών πρακτόρων, αναφέρει πως το 2023 βρέθηκαν στην Ελλάδα περίπου 69.000 Κινέζοι επισκέπτες. Για το τρέχον έτος, όπως επισημαίνεται, ο αριθμός τους αναμένεται να εκτιναχθεί στις 100.000, καθώς δημιουργούνται -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- συνεχώς νέα ελκυστικά τουριστικά πακέτα, που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέντευξή του: «Η Αττική αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει σπάνια φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά με οικουμενική αναγνώριση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας και μετακίνησης, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, που δεν την βρίσκει εύκολα σε άλλες μητροπόλεις. Οι Κινέζοι, κληρονόμος και θεματοφύλακας ενός τεράστιου αρχαίου πολιτισμού, είναι σε θέση να εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτά τα χαρακτηριστικά, ιδίως το πολιτιστικό απόθεμα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Αττικής. Πλέον, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απευθείας πτήση που συνδέει, τρεις φορές την εβδομάδα, τη Σαγκάη με την Αθήνα, η οποία προστίθεται στην αντίστοιχη αεροπορική σύνδεση με το Πεκίνο. Και όσοι βρεθούν στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν χρησιμοποιώντας τα ολοκαίνουρια ηλεκτρικά λεωφορεία Yutong, που δρομολογήθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Το μήνυμα που στέλνουμε προς τους φίλος μας στην Κίνα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, είναι πως θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει, επίσης, ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κινέζων, που την επισκέπτονται κατά χιλιάδες, ωστόσο -όπως δηλώνει- την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι Έλληνες που ανακαλύπτουν μέσω των ταξιδιών τους τη μεγάλη και ελκυστική Κίνα, γυρίζοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μετράμε 11 αδελφοποιήσεις με περιφέρειες της Κίνας και αυτό όχι μόνο πιστοποιεί την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά και τις ανεξάντλητες δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών μας», τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της συνεργασίας στον τουρισμό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στηρίζεται σε πολύ ισχυρή βάση και διευρύνεται διαρκώς, φέρνοντας ως παράδειγμα την εταιρεία Cosco που αναβάθμισε το λιμάνι του Πειραιά και το μετέτρεψε σε κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης στη Μεσόγειο, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία εμπιστεύεται όλο και περισσότερο τα κινεζικά ναυπηγεία. «Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σι στο Πεκίνο πριν από λίγους μήνες, υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασίας στη ναυτιλία, στις νέες τεχνολογίες, στην καθαρή ενέργεια και, ασφαλώς, στον τουρισμό. Με αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις που χαράσσουν οι κυβερνήσεις μας ευθυγραμμίζεται και ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Αττικής, που στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού της brand. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά, στο πλαίσιο κοινής ομάδας εργασίας, με την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, αλλά η έκθεση ΙΤΒ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε περιφερειακές αρχές της Κίνας και να καλλιεργήσουμε τις επαφές μας. Ο τουρισμός, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο σε επίπεδο περιφερειακών ανταλλαγών και επαφών» κατέληξε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.


Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Σαγκάη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής θα συναντηθεί στο δημαρχείο της Λαϊκής Κυβέρνησης της Σαγκάης με τον δήμαρχο Gong Zheng, τον γενικό διευθυντή της τοπικής Δημοτικής Λαϊκής Κυβέρνησης Ma Chunlei και τον διευθυντή του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων Kong Fuan, για θέματα που άπτονται της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ του Δήμου Σαγκάης και της Περιφέρειας Αττικής.
Ακολούθως, θα επισκεφθεί την έδρα του Επιμελητηρίου Σαγκάης όπου θα έχει επαφές με τη διοίκησή του, ώστε να καθοριστούν οι μελλοντικές συνέργειες των δύο πλευρών με έμφαση στους τομείς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, αναμένεται να βρεθεί στις τοπικές εγκαταστάσεις της πολυεθνικής κρατικής εταιρείας Cosco Shipping, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, όπου θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρο Zhu Bixin, καθώς και με ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά στην «China Today» εδώ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *