Volkswagen Beetle Vochol: Ένα έργο τέχνης στους δρόμους


Δύο εκατομμύρια γυάλινες χάντρες προσεκτικά τοποθετημένες, κοσμούν το μοναδικό στον κόσμο Volkswagen Beetle “Vochol” και βρίσκεται στο Μεξικό στολισμένο από τους Huichol.


Το όνομα “Vochol” είναι όρος που συνοδεύει το Volkswagen Beetle στο Μεξικό και οι Huichol, είναι ιθαγενείς του Μεξικού που ζουν στα βουνά Sierra Made μεταξύ Nayarit και Jalisco. Οι Huichol χρησιμοποιούσαν χάντρες από σπόρους, κοχύλια και άλλα φυσικά υλικά για κοσμήματα, σε κρανία ζώων, μπολ και μάσκες. Σήμερα, οι χάντρες τους απεικονίζουν γεωμετρικά σχέδια, σκηνές ζώων και καλλιεργειών ενσωματώνοντας πολύχρωμες γυάλινες ή πλαστικές χάντρες.

Το 2010, ένας συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών ανέθεσε τη δημιουργία του Vochol στους Huichol. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας λαϊκές τεχνικές σε έναν σύγχρονο καμβά, αποδεικνύοντας τις συνεχιζόμενες παραδόσεις των αυτόχθονων κοινοτήτων του Μεξικού.

Μια ομάδα οκτώ καλλιτεχνών από δύο οικογένειες Huichol εργάστηκε για οκτώ μήνες για να διακοσμήσει το πλαίσιο και το εσωτερικό του Βeetle, καλύπτοντας σχολαστικά τμήματα του αυτοκινήτου με ρητίνη και εφαρμόζοντας τις χάντρες σε περίτεχνα σχέδια με το χέρι.

Όλο το αυτοκίνητο είναι καλυμμένο με χάντρες και σύμβολα που αποτίουν φόρο τιμής στην κουλτούρα Huichol, από τους πλευρικούς καθρέφτες έως τα καθίσματα, το τιμόνι κ;αι τα τάσια στους τροχούς. Το τελικό προϊόν είναι ένας αποκλειστικός σχεδιασμός που όχι μόνο διακοσμεί το αυτοκίνητο αλλά εκφράζει τις πνευματικές πεποιθήσεις των Huichol..


Στην οροφή του Vochol, δύο φίδια στα σύννεφα αντιπροσωπεύουν βροχή. Οι πλευρές απεικονίζουν ελάφια, σκορπιούς, πουλιά και λουλούδια, τα οποία είναι όλα σημαντικά σύμβολα στην κουλτούρα και την πνευματικότητα του Huichol. Στην οροφή, ένας μεγάλος ήλιος συμβολίζει την ένωση ανθρώπων και θεών, και τέσσερις αετοί με δύο κεφαλές προσφέρουν προστασία στους επιβάτες μέσα. Μια εικόνα ενός σαμάνου (μάγος-ιατρός) που οδηγεί ένα κανό στολίζει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Οι φράσεις «200 χρόνια ανεξαρτησίας» και «100 χρόνια από τη Μεξικάνικη επανάσταση» διατυπώνονται στη γλώσσα των Wixárika κατά μήκος των φτερών σηματοδοτώντας την ανεξαρτησία από την Ισπανία το 1810 και της Μεξικάνικης επανάστασης του 1910.

Συνολικά, οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν περίπου 2.277.000 χάντρες στο τελικό τους προϊόν και κάλυψαν πάνω από 9.000 ώρες εργασίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *