Ένα πρωτότυπο ηλιακού δέντρου που θα ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση, παρουσίασε η εταιρεία Solar Botanic Trees με έδρα το Λονδίνο.
Το ηλιακό δέντρο, το οποίο διαθέτει σύνθετη τρισδιάστατη φωτοβολταϊκή τεχνολογία σε σχήμα φύλλου, χρησιμοποιεί ηλιακά κύτταρα λεπτής μεμβράνης που του δίνουν την ισχύ να παράγει 5 κιλοβάτ ενέργειας.
Η εταιρεία στοχεύει να λανσάρει το πλήρως ενσωματωμένο δέντρο μέχρι τα τέλη του 2023, με αποθήκευση μπαταρίας και σύστημα ταχείας φόρτισης EV.
Μια αναβαθμισμένη έκδοση του δέντρου αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025, η οποία θα διαθέτει επίσης μονάδες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Σέλι, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Solar Botanic Trees, ένα μόνο δέντρο θα παράγει περίπου 2.000 έως 3.400 κιλοβατώρες κατά τη διάρκεια του έτους.
Δεν πρόκειται να είναι ένας σούπερ φορτιστής από μόνος του, αλλά ικανός να ενισχύσει το δίκτυο στην αποθήκευση για να τροφοδοτήσει πχ, ένα σπίτι μικρού ή μεσαίου μεγέθους.
Η ιδέα, δηλαδή, είναι να συνδεθεί με άλλες μορφές πηγών ενέργειας, και σε πολλές περιπτώσεις, θα αφορά μικροδίκτυα. Έτσι, αντί να πουληθεί με το κομμάτι ένα-ένα δέντρο, θα δημιουργούνται 20 ή 50 δικτυωμένα δέντρα σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και μετά θα γίνεται διαχείριση και αποθήκευση μπαταρίας στους «κορμούς» πολλών δέντρων ή και όλων.
Καθώς θα είναι δικτυωμένα, τότε θα τροφοδοτούν την ισχύ σε πέντε περίπου σημεία φόρτισης. Η αναλογία μπορεί να είναι τρία ή τέσσερα ή πέντε προς ένα για τα ηλιακά δέντρα προς τα σημεία φόρτισης, οπότε ίσως μόνο το ένα τέταρτο από αυτά να λειτουργεί στην πραγματικότητα ως σημείο φόρτισης.
Αυτό θα έδινε μια δυνατότητα φόρτισης 24 ωρών συνδυαστικά με γρήγορη φόρτιση. Στόχος είναι μια πλήρης γκάμα φόρτισης χαμηλής έως υψηλής ταχύτητας.
Έχει, ήδη, ανακοινωθεί η συνεργασία με το AMRC (The University of Sheffield Advanced Manufacturing Research Centre) στο Σέφιλντ και με το Manufacturing Technology Center στο Κόβεντρι, αλλά και με το AFRC (The Advanced Forming Research Centre) στο Στράθκλαϊντ.
Η κύρια περιοχή εστίασης είναι στην πραγματικότητα η κατασκευή των φωτοβολταϊκών (PV) φύλλων που κάθονται στην κορυφή, άρα πέντε ή έξι μεγάλα είδη πετάλων, τα οποία συνδέονται με τη δομή στην κορυφή του θόλου.
Κάθε θόλος θα είναι διαμέτρου πέντε μέτρων και μελετάται πώς μπορεί η εταιρεία να τοποθετήσει τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, πώς συνδέονται, προστατεύονται, επισκευάζονται, μπορούν να αντικατασταθούν σε περίπτωση πτώσης.
Το πλεονέκτημα είναι η αισθητική, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα τα τοποθετήσουν εκεί που θα προτιμούσαν να μην έχουν κλασικούς ορθογώνιους φορτιστές (κουτιά).
Φυσικά, υπάρχει το θέμα της εποχικότητας στην απόδοση των δέντρων. Ιδιαίτερα σε κλίματα πιο βόρεια, θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν τα επίπεδα φόρτισης προκειμένου να παρέχεται αρκετή ισχύς για φόρτιση.
Όλα έχουν να κάνουν με τη δικτύωση και την οικοδόμηση ενός βαθμού ανθεκτικότητας στα μικροδίκτυα.