Η Dongfeng δεν παραδίδει τα όπλα και συνεχίζει την προσπάθεια να κατασκευάσει βιομηχανική εγκατάσταση στην Ιταλία 


Η προσπάθεια της Dongfeng να κατασκευάσει βιομηχανική εγκατάσταση στην Ιταλία δεν δείχνει εύκολη απόφαση, αλλά οι Κινέζοι δεν παραδίδουν τα όπλα.


Η συζήτηση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Dongfeng για μια πιθανή κινεζική βιομηχανική εγκατάσταση στην Ιταλία δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις πρώτες επαφές, αλλά συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα.

Η εφημερίδα Corriere della Sera έκανε αναφορά στο όλο θέμα κάνοντας αναφορά σε: «παράπλευρες συνέπειες μιας πιθανής συμφωνίας με έναν μικρό κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ελέγχεται πλήρως από το κράτος και το κόμμα: Η Κίνα σπάνια αποδέχεται μια συμφωνία χωρίς να θέτει τους δικούς της όρους. Και αυτοί είναι πάντα στρατηγικού χαρακτήρα. Όχι μόνο οικονομικοί ή βιομηχανικοί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για «βαριές» προϋποθέσεις.

Οι Κινέζοι φέρονται να έχουν «αρχίσει να προτρέπουν την κυβέρνηση» σχετικά με έναν ρόλο στις ιταλικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για τη Huawei, έναν γίγαντα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για τις ύποπτες διασυνδέσεις του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνου. Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ένα από τα θέματα που απασχόλησε την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ: «Οι Κινέζοι διαπραγματευτές ζήτησαν από την Ιταλία να ενεργοποιήσει μια χαρτογράφηση της νέας τεχνολογίας στη χώρα, επισήμως για να κατανοήσει πού και πώς θα μπορούσε να εμβαθύνει η διμερής συνεργασία», αναφέρει η εφημερίδα. Επιπλέον, ο υπουργός Εμπορίου, Wang Wentao, ζήτησε από τους Ιταλούς να αντιταχθούν ρητά στους ευρωπαϊκούς δασμούς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά συνάντησε τη σθεναρή άρνηση της κυβέρνησής.


«Εν ολίγοις, το εγχείρημα της Dongfeng στην Ιταλία φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, λόγω και των αμφιβολιών του ίδιου του Κινέζου κατασκευαστή», καταλήγει η εφημερίδα.

Η στάση της Κυβέρνησης της Ιταλίας
Το άρθρο της εφημερίδας παρακίνησε το Υπουργείο Επιχειρήσεων να πάρει θέση για δύο θέματα ειδικότερα: το ρόλο της Huawei και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το υπουργείο, μάλιστα, διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε εξέλιξη ούτε υπάρχει κάποιο αίτημα σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην Ιταλία και την τεχνητή νοημοσύνη- όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», προσθέτει το υπουργείο, «ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναφέρεται στο άρθρο: όπως έχει ήδη επαναληφθεί αρκετές φορές, σε κάθε Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει η Mimit με την κυβέρνηση ή με κινεζικές εταιρείες προβλέπεται ότι το “έξυπνο” μέρος οποιουδήποτε οχήματος που παράγεται στην Ιταλία πρέπει να κατασκευάζεται στη χώρα μας σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *