Οι μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων!

7 Μαρτίου 2022, 16:00
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.



Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τη σχετική δημοσίευση των D.R.Feikin και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των σχετικών άρθρων στη βιβλιογραφία από τις 17 Ιουνίου 2021 έως τις 2 Δεκεμβρίου 2021. Οι μελέτες που συμπεριελήφθησαν ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης. Συνολικά συμπεριελήφθησαν τα δεδομένα από 18 μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν την επικράτηση του στελέχους Όμικρον.

Με βάση την κριτική αξιολόγηση των μελετών, η πιθανότητα σφάλματος (bias) κρίθηκε χαμηλή για τις 3 μελέτες, μέτρια για τις 8 μελέτες και σοβαρή για τις 7 μελέτες. Πραγματοποιήθηκαν 78 αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας εμβολίων COVID-19 και συγκεκριμένα 38 για το εμβόλιο Cominarty (Pfizer/BioNTech), 23 για το mRNA-1273 (Moderna), 9 για το Ad26.COV2.S (Johnson) και 8 για το Vaxzevria (AstraZeneca).

Συνολικά, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 21% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 21%. Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι συμπτωματικής νόσου COVID-19 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 25% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικής νόσου COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 32%. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι σοβαρής νόσου COVID-19 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 10% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε επίσης κατά 10%. Συνολικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι σοβαρής νόσου παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 70% κατά την πάροδο του χρόνου μέχρι τους 6 μήνες από τον εμβολιασμό.


Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της λοίμωξης από SARS-CoV-2 μπορεί να αποδοθεί στη φθίση της ανοσίας έναντι του ιού με την πάροδο του χρόνου, καθώς και στην ανάδυση και η επικράτηση νέων στελεχών του ιού (μεταλλάξεων).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Αισιόδοξα μηνύματα και πετυχημένες δοκιμές στην πρώτη φάση από εξατομικευμένο εμβόλιο για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών

Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο των νεφρών που συμμετείχαν στην

Διαθέσιμοι πλέον οι Προσωπικοί Παιδίατροι για περισσότερα από 500.000 παιδιά

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την ένταξη 517 παιδιάτρων στο σύστημα

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Εξοπλίζει τα κέντρα υγείας και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της 3ης ΥΠΕ

Τα κέντρα υγείας και όλες τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Οι μητέρες διδύμων αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις μητέρες διδύμων είναι διπλάσιος

Άδ. Γεωργιάδης: «Σήμερα το πόρισμα για το Τζάνειο»

Σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση της 62χρονης γυναίκας μετά τη λάθος