Οι Κυκλάδες πρωταγωνίστριες στα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος»

Οι Κυκλάδες ήταν οι πρωταγωνίστριες στα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος», που εκδίδεται από την εφημερίδα «Καθημερινή». Κυκλαδίτες παραγωγοί, τοπικά εδέσματα και προϊόντα βρέθηκαν στο επίκεντρο των φετινών βραβείων, τα οποία απονεμήθηκαν χθες, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, αναδεικνύοντας φανερές και κρυφές γωνιές, άγνωστες ιστορίες και παραδόσεις των Κυκλάδων.



«Τα βραβεία “Γαστρονόμος” επιτελούν ένα πολύ σοβαρό έργο τα τελευταία 17 χρόνια. Ένα τρίπτυχο έργου: Ανάδειξη, αναγνώριση και διδαχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρευρέθη χθες στην τελετή απονομής των βραβείων του περιοδικού «Γαστρονόμος». Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «οι παραγωγοί, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν από μια Ελλάδα λιτή και δίνουν πλούσια ελέη» και πρόσθεσε πως «η στροφή προς την ελληνική γαστρονομία είναι μία στροφή προς τη συνεκτικότητα, προς την κοινωνική συνοχή».



Τη χαρά του που τα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» φιλοξενήθηκαν στη Σύρο και στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Αθανασίου, τονίζοντας ότι τα βραβεία του περιοδικού έχουν ως στόχο την ανάδειξη του έργου και του μόχθου των μικρών παραγωγών της Ελλάδας.

«Για έναν θεσμό πολύ σημαντικό που έχει πίσω του πολύ μεράκι και ψυχή» έκανε λόγο ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

«Ο λόγος που το κάνουμε στις Κυκλάδες είναι γιατί θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, ένα σημείο που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποφασίσουμε το πώς παντρεύουμε την ανάγκη να υπάρχει ο τουρισμός -όλοι το θέλουμε- αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η διατήρηση παραδόσεων που έρχονται από αιώνες και οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν για αιώνες», επεσήμανε ο κ. Παπαχελάς, συμπληρώνοντας πως η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Σύρο καθώς το νησί αποτελεί έναν τόπο «που σέβεται την ιστορία του και τις παραδόσεις του».

Στις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι Κυκλαδίτες παραγωγοί στάθηκε ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής, Άγγελος Ρέντουλας, υπογραμμίζοντας ότι «τα προϊόντα τους έχουν τη δροσιά των αληθινών Κυκλάδων, τη ζωηρή πολυμορφία της κυκλαδίτικης κουζίνας».

«Άνθρωποι που με σουρεαλιστικό πείσμα παράγουν την τροφή μας μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Με τον τουρισμό να στήνει εμπόδια, αντί να στηρίζει και να αντιληφθεί την ωφέλεια μιας βιώσιμης συνύπαρξης, με την κλιματική κρίση να έχει διαβεί για τα καλά το κατώφλι των νησιών μας, να έχει ανέβει στους ώμους των παραγωγών και να τους κάνει μια πατητή. Μια πατητή που ελπίζω πως όλους μας, πολύ σύντομα, θα μας κάνει να βγάλουμε τη μύτη μας πάνω από μια ελάχιστη στάθμη αυτοσυνειδησίας», σημείωσε.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ρέντουλας, οι συζητήσεις για τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό στις Κυκλάδες γέννησαν την ανάγκη να φανερωθεί το αληθινό πρόσωπό τους, κάτι το οποίο στάθηκε αιτία και αφορμή για να τιμηθούν στα φετινά βραβεία του περιοδικού«Γαστρονόμος». «Θέλαμε ο “Γαστρονόμος” να ταξιδεύει και να τιμά και τους τόπους, διοργανώνοντας και τις γιορτές στους τόπους αυτούς. Οπότε, η σκέψη που μας ήρθε, επειδή η κουβέντα για τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό και ιδίως στις Κυκλάδες είναι πάρα πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια, είναι να δούμε ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο των Κυκλάδων, ποια είναι η αληθινή ζωή των Κυκλάδων όταν γυρνάει το κλειδί της τουριστικής σεζόν κάθε χρόνο. Ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν, ζουν, παράγουν, εργάζονται και είναι το αίμα στις αρτηρίες των νησιών μας», τόνισε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, σε αυτά τα νησιά είναι ιδιαίτερα έντονα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη λειψυδρία και την ανομβρία η οποία παρατηρείται. «Μεταφέραμε ακριβώς αυτό που συναντήσαμε στα ρεπορτάζ. Όταν το 1/3 της Σερίφου έχει καεί, όταν απειλούνται τα φρύγανα από την κλιματική κρίση καθώς ξεραίνονται, σημαίνει ότι απειλούνται τα μελίσσια, απειλείται και το προϊόν. Η κλιματική κρίση, ιδίως στις Κυκλάδες, έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της. Το ίδιο συμβαίνει με τους αμπελώνες. Οι άνθρωποι φέτος είχαν μια πάρα πολύ κακή χρονιά, όλοι οι οινοποιοί των Κυκλάδων πασχίζουν να βγάλουν κρασιά με την τόσο λιγοστή παραγωγή που είχαν. Το ίδιο συμβαίνει με τα πάντα. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό την τουριστικοποίηση των Κυκλάδων, το real estate, τα ξενοδοχεία, η ζωή των ανθρώπων αυτών γίνεται πολύ δύσκολη. Ζήσαμε αυτούς τους ανθρώπους, το τελευταίο εξάμηνο πήγαμε πολλές φορές και τους συναντήσαμε για να τους γνωρίσουμε, για να τους μάθουμε, για να φέρουμε το ρεπορτάζ πίσω», υπογράμμισε ο κ. Ρέντουλας.

Τα βραβεία του περιοδικού «Γαστρονόμος»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης πέντε γυναικών μαγειρισσών από τις Κυκλάδες, οι οποίες τιμήθηκαν με ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στη μνήμη του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου από την Ανάφη, η Ρηνιώ Δεκαβάλλα από τη Φολέγανδρο, η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά από την Πάρο, η Ευαγγελία Ρούσσου από την Αμοργό και η Ματίνα Κουμερτά από τη Νάξο τιμήθηκαν για την προσφορά στον τόπο τους μέσα από τις ξεχωριστές μαγειρικές τους που αποτελούν σημείο αναφοράς της παράδοσης των νησιών τους. Οι πέντε γυναίκες, ιδιαίτερα συγκινημένες, έλαβαν το βραβείο τους ευχαριστώντας το περιοδικό «Γαστρονόμος» και τονίζοντας ότι μέσα από το φαγητό τους προσπαθούν να τιμήσουν τους τόπους τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις.

«Αυτές οι γυναίκες που βραβεύτηκαν απόψε, όλες μαγειρεύουν ως επί το πλείστον με τοπικά προϊόντα, χωρίς να το διατυμπανίζουν, χωρίς να το κάνουν σημαία πως “εμείς είμαστε της βιωσιμότητας, της εποχικότητας”. Υπάρχει μια άλλη διάσταση στη δουλειά τους που είναι πολύ σημαντική, ότι διασώζουν μια μαγειρική παράδοση αιώνων, η οποία έχει τόσο πλούτο, τόση αξία», ανέφερε ο κ. Ρέντουλας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες βραβεύσεις, το τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Ρουσουνέλο, Μυκονιάτη συγγραφέα γεύσης και ερευνητή των γαστρονομικών εθίμων του νησιού του και των Κυκλάδων.

«Δέχομαι με χαρά και συγκίνηση αυτό το βραβείο, στο όνομα των δεκάδων συλλογικοτήτων με τις οποίες έχω συναγωνιστεί. Το δέχομαι στο όνομα της ψυχής του νησιού μου, που έχει εδώ και χρόνια κρυφτεί με το διπλό συναίσθημα της ανείπωτης χαράς και της αβάσταχτης αγωνίας. Το δέχομαι στο όνομα των υπέροχων ανθρώπων της γαστρονομίας που αθροίζουν όλες τις χάρες, τα λάθη και τα πάθη τους, έχοντας σαν πολλαπλασιαστή το μαγειρικό και καλλιεργητικό ήθος με θετικό πρόσημα», σημείωσε.

Στη συνέχεια, το βραβείο καταστήματος απονεμήθηκε στο Παντοπωλείο Πρέκας της Ερμούπολης, όπου αποτελεί ένα σημείο συνάντησης τόσο των συριανών προϊόντων όσο και άλλων εδεσμάτων από τις Κυκλάδες. Το βραβείο βιωσιμότητας δόθηκε στον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», που με τις δράσεις και την πρωτοβουλία του επιδιώκει να εξασφαλίσει στο άμεσο μέλλον ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον με άφθονα ψάρια.

«Απόψε βραβεύεται ολόκληρη η Αμοργός. Ο Δήμος Αμοργού και η τοπική κοινωνία μοιράζεται από την πρώτη στιγμή το όραμά μας για καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια. Οι Αμοργιανοί ψαράδες θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Κρόσμαν.

Με το βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς ξεχωριστών τοπικών προϊόντων, τιμήθηκε το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στη Σίφνο, όπου από το 1933 συνεχίζουν ευλαβικά μία τέχνη αιώνων παράγοντας κεράσματα, αληθινά κοσμήματα. Παράλληλα, από το ίδιο νησί έλαβαν το βραβείο παραδοσιακής τέχνης οι κεραμίστες Νίκος και Γιάννης Λεμπέσης.

Την τιμητική τους είχαν και τα ξακουστά τυροκομικά προϊόντα των Κυκλάδων, καθώς ο «Γαστρονόμος», έπειτα από τυφλή γευστική δοκιμή, ξεχώρισε και βράβευσε δύο τυροκομεία: Το Τυροκομείο Πιτταράς στη Νάξο και το Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς. «Η βράβευση αποτελεί σταθμό για εμάς και μοχλό δύναμης για να πάμε παραπέρα σε ποιοτικότερα προϊόντα και νοστιμότερα. Ας κάνουμε τον κόσμο μας ακόμα πιο νόστιμο», δήλωσε ο Νικόλαος Πιτταράς, του οποίου το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Στην Άνδρο και στην οικογενειακή αλλαντοποιία Αφοί Τριδήμα, που παράγει λούζα και άλλα κυκλαδίτικα αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, δόθηκε το βραβείο παραγωγής αλλαντικών. Προερχόμενοι από αγροκτηνοτροφική οικογένεια, προσπαθούν, όπως ανέφεραν, να κρατήσουν τις παραδόσεις από τους παππούδες και τους γονείς.

«Είναι ένα βραβείο στη φαρέτρα μας, ηθικό, για τον αγώνα και για όλον τον κόπο που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια», επεσήμαναν τα αδέρφια Τριδήμα.

Επόμενη στάση, η Τήνος και ο καλλιεργητής άγριας αγκινάρας, Φαβιανός Ρουγγέρης, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο του καλλιεργητή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουγγέρης, η κλιματική αλλαγή «έχει δείξει τα δόντια της» ήδη στις καλλιέργειές του έχοντας προκαλέσει μείωση στην παραγωγή του περίπου στο 50%.

Το βραβείο παραγωγής μελιού δόθηκε στον μελισσοκόμο Νίκο Κοκολάκη από τη Σέριφο, για το μέλι άγριας λεβάντας «Frygana Honey». Ο κ. Κοκολάκης δραστηριοποιείται τα τελευταία περίπου οκτώ με εννέα χρόνια στη μελισσοκομία και, όπως εξήγησε, στη Σέριφο υπάρχει αυτήν τη στιγμή το πρώτο βιολογικό συνεταιριστικό τυποποιητήριο μελιού. «Οι βραβεύσεις μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της παρατεταμένης ανομβρίας στο νησί», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι αυτό οδηγεί σε πολύ μικρές ποσότητες μελιού, ενώ συμπλήρωσε πως σοβαρές επιπτώσεις είχε και η φωτιά που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι στη Σέριφο. Επιπλέον, σε αυτό, τόνισε, έρχεται να προστεθεί και «η φρενίτιδα πώλησης γης στις Κυκλάδες, κάτι το οποίο συνεπάγεται στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα», ενώ επεσήμανε πως «η κυκλαδίτικη μελισσοκομία είναι μοναδική και πρέπει να προστατευθεί».

Παράλληλα, το βραβείο παραγωγής οίνου δόθηκε στο Οινοποιείο Μωραΐτη από την Πάρο, ενώ με ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον χώρο του οίνου βραβεύτηκε ο Πάρις Σιγάλας από τη Σαντορίνη. Ακόμη, η Σαντορίνη τιμήθηκε ακόμη μία φορά, καθώς το κτήμα Νομικός έλαβε το βραβείο της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.


Την τελετή απονομής των βραβείων παρουσίασε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα.


Μετά το τέλος της απονομής ακολούθησε εκδήλωση στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου ντόπιοι σεφ, μαζί με τους σεφ του «Γαστρονόμου», ετοίμασαν μεζέδες και γλυκίσματα εμπνευσμένα από την κυκλαδίτικη κουζίνα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *