Όταν η ελληνική τηλεόραση έπαιζε ασπρόμαυρα…

Πρέπει να ξεπερνά κάποιος στις μέρες μας  τα 40 έτη της ζωής του για να θυμάται την ελληνική τηλεόραση να παίζει μόνο σε ασπρόμαυρους δέκτες.


Αυτή, όμως ήταν η κατάσταση και σαν σήμερα, πριν από πενήντα τόσα… χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου 1972 όταν η τηλεόραση στη χώρα μας έφτανε στα 6 έτη της ζωής της, αφού είχε εκπέμψει σήμα στις 23 Φεβρουαρίου 1966.

Ήταν ημέρα των Θεοφανείων και οι λιγοστοί τότε δέκτες είχαν εικόνα από το πρωί κι όχι από το απόγευμα, όπως συνέβαινε τις καθημερινές.

Στον δίαυλο 11 του προδρόμου της ΕΡΤ, του ΕΙΡΤ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) μπορούσε το πανελλήνιο να δει την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις 10.45, παράσταση Καραγκιόζη στις 17.35, την αγαπημένη σκυλίτσα Λάσι στις 18.00 και τέσσερις ώρες αργότερα τη δημοφιλή αμερικανική σειρά Μπονάντσα.

Ο ντυμένος κι επίσημα στο «χακί» δίαυλος 5, με καλύτερο σήμα στην επαρχία, της ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων) ξεκινούσε στη μία μετά το μεσημέρι  με το Πέιτον  Πλέις, στο οποίο ο Ράιαν Ο’ Νίλ και η Μία Φάροου κρατούσαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η αμερικανική αυτή σειρά (την οποία οι ΝΕW YORK TIMES είχαν χαρακτηρίσει «σκουπίδι») επαναλαμβανόταν, προς… εμπέδωση, και στις 8 το βράδυ. Μεσολαβούσαν βεβαίως τα κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ στις 17.35 και στις 19.20 η εκπομπή της Αστυνομίας Πόλεων!


Καλά όλα αυτά αλλά το… βαρύ πυροβολικό της ελληνικής τηλεόρασης εμφανιζόταν στις 10 το βράδυ στους ασπρόμαυρους δέκτες:  Ήταν ο «Αγνωστος Πόλεμος», η κατασκοπική και πολεμική σειρά  σε σενάριο  Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, η οποία σε κάποια φάση της τριετούς προβολής της κατέκτησε τηλεμερίδιο 89% !


Πρωταγωνιστής, ως συνταγματάρχης Βαρτάνης ήταν ο Αγγελος Αντωνόπουλος και μαζί του πλειάδα γνωστών ηθοποιών όπως η Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Κώστας Καραγιώργης, η Μιράντα Κουνελάκη, ο Γιώργος Σίσκος, η Τόνια  Καζιάνη, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Σμαρούλα Γιούλη, ο Θεόδωρος Εξαρχος, ο Τίμος Περλέγκας, ο Ντίνος Καρύδης, η Τζένη Ρουσσέα, η Ελένη Ερήμου και ο Γιώργος Κυρίτσης. Πόσοι αλήθεια δεν έχουμε μνήμες από καλοκαιρινές διακοπές με την τηλεόραση να παίζει στο… φουλ «Αγνωστο Πόλεμο»  στο καφενείο του τόπου παραθερισμού και οι πιτσιρικάδες να βολεύονται σε κουρελούδες λόγω ελλείψεως καθισμάτων…

Οι τίτλοι τέλους αυτής της σειράς (που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 1971) έπεσαν σχεδόν μαζί με τη δικτατορία: Στις 27 Οκτωβρίου 1974, παραμονή της εθνικής εορτής.

                                           Λ.Λ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *