Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κουλουμπής, βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη


Δύσκολες ώρες για την Κάρμεν Ρουγγέρη καθώς έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής.


Ο Ανδρέας Κουλουμπής πέθανε σε ηλικία 87 ετών και μαζί με την Κάρμεν Ρουγγέρη είχαν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, ενώ ήταν παντρεμένοι από το 1968.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook, ο τενόρος και πρώην μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Τσαούσης.

«Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της όπερας, ο βαρύτονος της Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή Ανδρέας Κουλουμπής, έφυγε από τη ζωή… Μνήμες αμέτρητες μαζί του, επάνω αλλά και έξω από τη σκηνή. Κάρμεν, Χριστίνα & Βίκτωρα, τα θερμά μου συλλυπητήρια», έγραψε.

Ο Ανδρέας Κουλουμπής ήταν γεννημένος στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο με Α’ Βραβείο και αμέσως μετά την αποφοίτησή του, βρέθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου και άφησε τη δική του σφραγίδα.


Από το 1967 και για αρκετές δεκαετίες, ο Ανδρέας Κουλουμπής ερμήνευσε σχεδόν όλους τους βασικούς ρόλους του βαρύτονου ρεπερτορίου. Η παρουσία του κόσμησε τις σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε σε λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ.

Ως σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ηχογράφησε σημαντικά έργα όπερας. Επιπλέον, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της λυρικής τέχνης στην Ελλάδα.

Την περίοδο 1977-2009 συμμετέχει στο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη (βαρύτονος). Επίσης, ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής.

Έχει γράψει τους στίχους σε πολλές όπερες και σε όλα τα θεατρικά έργα της Παιδικής Σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη. Έχει εκδώσει συλλογή ποιημάτων, καθώς και ένα παραμύθι για παιδιά με τον τίτλο «Τα παραμύθια του Παππού».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *