Β. Καραστάθης για σεισμούς στις Κυκλάδες: Βλέπουμε ύφεση, υπάρχει κλιμακωτή πτώση της σεισμικότητας – Στη Σαντορίνη υπήρχαν μικρότερες εντάσεις από άλλες περιοχές

Για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και την εξέλιξη του φαινομένου αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».


«Αυτό που περιμένουμε είναι να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών χρόνο με τον χρόνο. Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από κει και πέρα όμως, παρακολουθούμε ένα φαινόμενο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», επεσήμανε αρχικά ο κ. Καραστάθης, εξηγώντας ότι:


«Αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Μπορεί να ανέβουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό: ότι ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια, που σημαίνει ότι υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση μέχρι στιγμής. Αν κρατηθούμε για κάποιο διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω του 4, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε πως αυτό που απασχολεί πρωτίστως αυτήν τη στιγμή είναι ο σεισμικός κίνδυνος, ο οποίος αν φύγει από το πρώτο πλάνο, τότε «θα μιλάμε πολύ πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία». «Στόχος είναι να δούμε αυτήν την καλή εικόνα να εμπεδώνεται», όπως είπε.

«Αυτό που παρακολουθούμε συστηματικά είναι να μην έχουμε μετακίνηση των επικέντρων προς άλλες ζώνες παράπλευρες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βλέπουμε μια ύφεση της σεισμικότητας. Περιμένουμε να τη δούμε να εμπεδώνεται. Όταν σταματήσει το κύριο αυτό φαινόμενο, θα μελετήσουμε όλα τα υπόλοιπα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι στην περιοχή της Σαντορίνης υπήρχαν μικρότερες εντάσεις από άλλες περιοχές. «Η ένταση είναι ένα μέγεθος που το μετράμε σε Μερκάλι και είδαμε ότι δεν είναι τόσο αισθητή όσο σε άλλες περιοχές για παράδειγμα. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη αισθητότητα και μεγαλύτερη πιθανότητα να επιφέρει μια κάποια έστω και μικρή βλάβη».

Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα – Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Η σμηνοσειρά των σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη και την Αμοργό, προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, που θεωρούν ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, μη αποκλείοντας μεγάλο σεισμό 6 Ρίχτερ.

Οι μετρήσεις, πάντως, δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν έχει επηρεαστεί και οι όποιες ελάχιστες αλλοιώσεις είναι οι συνήθεις που παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου.

O Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε στο ΕΡΤΝews ότι «έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή μια περίοδο ηρεμίας που ωστόσο πάλι θα διακοπεί με σεισμικότητα. Δεν σταματάνε αυτά τα φαινόμενα από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι κάτοικοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Έχουμε μιλήσει για διαστήματα εβδομάδων για να πούμε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση».

Η διέγερση του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη έχει οδηγήσει στην ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά και μετακίνησή της ανατολικά κατά 6 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα.

«Όλη η Καλντέρα της Σαντορίνης σαφέστατα έχει ένα τεράστιο μαγματικό θάλαμο. Ο μαγματικός θάλαμος, το ρευστό, κινείται κατά χρονικούς περιόδους, όπως γίνεται σε όλα τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο, από τον Αύγουστο του 2024, έχουν παρατηρήσει με γεωδαιτικές μετρήσεις και δορυφορικές απεικονίσεις ανύψωση 4 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία κίνηση. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό, έτσι ώστε να μιλήσουμε για εκκένωση της Σαντορίνης», τόνισε στο ΕΡΤΝews η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

Τα επίκεντρα των σεισμών αρχικά εντοπίζονταν κοντά στην Σαντορίνη, στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την Αμοργό, ενώ από ότι φαίνεται επιστρέφουν και πάλι νοτιότερα.

«Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμογενείς χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από την διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικός θάλαμο. Δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα, χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο. Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά», συνέχισε η κ. Νομικού.

Μετά από την Αμοργό και τη Σαντορίνη και η Ανάφη πλέον έχει κηρυχθεί επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, μια ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από 10 άτομα, βρίσκεται στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, 6 χλμ. ΒΑ της Σαντορίνης. Ποντίζει ειδικό μηχάνημα που φτάνει μέχρι τον κρατήρα για να συλλέξει τα αέρια που εκλύονται. Αυτά θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που είναι σε εξέλιξη.


Παράλληλα, οι γεωλόγοι χαρτογραφούν τα ρήγματα και τις πιθανές κατολισθήσεις, ενώ μετρούν και τα επίπεδα ραδονίου, ενός αερίου που σχετίζεται με σεισμούς, για να δουν αν είναι αυξημένα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τρεις ημέρες ακόμα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *